Main menu

header

600 9 1de Gabriela Militaru

Fumatul este o formă de adicție la care cei mai mulți oameni nu pot renunța prea ușor. De vină este obișnuința. Dar în calea curmării acestui viciu poate să stea și alimentația precară a împătimiților de țigări. De aceea, specialiștii în nutriție sunt de părere că există anumite alimente care îi pot ajuta pe oameni în lupta cu dependența de fumat.

Ridichia cu miere calmează starea de sevraj

Fumatul reduce nivelul de vitamina C din organism, care poate fi însă reglat prin consumul de broccoli. Această legumă este bogată în vitamina C, iar un consum regulat de broccoli ajută și la eliminarea nicotinei din organism. Prin fumat se pierde nu doar vitamina C, dar se distrug și alte vitamine. De aceea în procesul de renunțare la tutun este recomandat să mâncaţi şi kiwi, fruct bogat în vitaminele A, C și E. Consumat cu regularitate, el restabilește nivelul optim al acestor vitamine în corp și purifică organismul. Ardeiul iute are, de asemenea, un efect foarte bun asupra sistemului respirator, eliminând dorința de a fuma. De aceea, ardeiul iute poate fi consumat de fumători fie crud, fie sub formă de boia. Un rol important în estomparea dorinței de a fuma îl are și consumul de ridichie. Două lingurițe cu ridichie rasă cu miere taie pofta de țigară. În plus, calmează starea de sevraj. La fel de benefic în încercarea de a renunța la fumat este și ghimbirul, deoarece previne problemele ce pot să apară, precum indigestia, crampele sau constipația.

Grepfruturile și portocalele scad nivelul de nicotină din organism

Cerealele în combinație cu lapte sau iaurt, consumate dimineața pe stomacul gol (înainte de țigară), vă vor tăia, de asemenea, pofta de a fuma. Tot pentru consumul pe stomacul gol sunt indicate și grepfruturile și portocalele, care scad nivelul de nicotină din organism. Aceste fructe pot fi savurate ca atare sau sub formă de sucuri naturale. Mierea ajută și ea la scăderea poftei de fumat. În plus, ea diminuează simptomele de sevraj, scade iritabilitatea cauzată de acesta și pofta excesivă de mâncare ce însoțește sevrajul.

Binefăcător este şi ceaiul de sunătoare

600 9 2Dintre ceaiuri, sunătoarea este unul dintre cele mai benefice în renunțarea la fumat. Această plantă reduce nervozitatea asociată sevrajului. Este deci recomandat să se bea o cană cu ceai de sunătoare înainte de culcare cel puțin câteva săptămâni după abandonarea fumatului. Pentru combaterea complicațiilor provocate de tutun și pentru purificarea organismului este recomandată și tinctura de pedicuță. Pentru prepararea acestei soluții se lasă la macerat, timp de 14 zile, 20 g plantă proaspătă în 100 ml alcool de 70 de grade şi 10 ml suc de lămâie. Apoi, licoarea se filtrează şi se toarnă în sticluţe bine închise. Se consumă câte o linguriţă de două ori pe zi, diluate într-o ceşcuţă cu apă, timp de două săptămâni.

Un consum regulat de broccoli ajută și la eliminarea nicotinei din corp

Reţetă de smoothie

Dacă sunteți adepții băuturilor revigorante, există o rețetă care funcționează foarte bine și în cazul celor care doresc să se lase de fumat. Această băutură nu taie doar pofta de fumat, dar îndepărtează și nicotina din organism.

Ingrediente: 1 lingură cu semințe de cânepă decorticate, 1 lingură cu pulbere de lucernă, 1/2 linguriță cu ghimbir ras, 1 măr, câteva frunze de salvie, zeamă de lămâie după gust, apă plată.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele în blender și se mixează până ce se transformă într-o pastă omogenă. Compoziția obținută se toarnă într-un pahar de 200 ml și se completează cu apă plată. Se bea un pahar dimineața, pe stomacul gol.