Main menu

header

602 9 1de Carmen Ciripoiu

De ce sunt murăturile sănătoase? Deoarece conservarea prin murare implică fermentarea lactică, proces simplu, natural, ce transformă legumele și fructele în alimente funcționale, înzestrate cu valențe nutriționale și terapeutice deosebite.

Adăugarea de sare ajută la dezvoltarea lactobacililor

Murarea este o tehnică străveche de conservare menționată în Mesopotamia și în Valea Indului, în Grecia Antică (Hipocrate a recomandat consumarea zilnică a verzei murate), precum și în China (muncitorii folosiți la construirea Marelui Zid au avut în hrana zilnică varză murată). Căpitanul James Cook, în lungile călătorii pe mare, pentru a preveni scorbutul, a luat butoaie cu varză murată pentru hrana marinarilor. Procesul de murare are la bază fermentația lactică şi producerea de acid lactic - conservantul propriu-zis. Adăugarea de sare în soluție favorizează dezvoltarea unui mediu anaerob ce ajută la dezvoltarea lactobacililor (bacterii probiotice cu efect benefic asupra reechilibrării florei intestinale, reglării tranzitului intestinal, normalizării digestiei prin impact direct asupra vilozităților intestinale), încheindu-se complet mecanismul de producere a fermentației lactice. Așa ajung murăturile, prin conținutul de enzime, antioxidanți și fibre, să fie un adevărat cocteil nutritiv și terapeutic de excepție.

Varza, antidot pentru cancer

Chiar dacă toate murăturile sunt recomandate a fi consumate, fără îndoială varza murată a fost și va rămâne regina. Aceasta este singurul aliment vegetal care conține vitamina B12, ce rezultă prin fermentația lactică, vitamina U, cu rol protector al mucoasei digestive, și substanțe ce inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Potrivit specialiștilor, varza murată este indicată mai ales femeilor, cele care o consumă fiind cu 70% mai puțin predispuse la cancerul de col. Și asta pentru că studiile au arătat că varza murată este un antidot pentru cancer mult mai puternic decât vaccinurile. În cazul infecțiilor respiratorii este uluitoare varza murată roșie. Se consumă 300 g pe zi, sub formă de salată. Pentru constipație sau digestie dificilă se administrează zilnic jumătate de pahar cu moare stoarsă. Preparatul se împarte în cantități egale și se bea înainte și după masă. Două pahare cu moare pe stomacul gol sunt excepționale pentru cei care suferă de obezitate.

Detoxifică ficatul

Persoanele care consumă multă carne sau alcool riscă să aibă un ficat mărit. Se recomandă 500 ml moare, luată dimineața pe stomacul gol. Pe parcursul zilei se bea și un litru de ceai de sunătoare. Pentru prevenirea bolilor de ficat, se recomandă salată de varză murată, cel puțin de trei ori pe săptămână. Moarea este de mare ajutor și în caz de mahmureală. Se beau 500 ml înainte de masă. În același timp se recomandă mese mici și dese și un consum mare de apă. Pentru ca varza să-și mai piardă din gustul de sare se înmoaie în apă timp de o jumătate de oră. Se toacă apoi mărunt și se asezonează cu ulei de măsline. Atenție! Varza murată nu este indicată în caz de hipertensiune, colită de fermentație, hipertiroidie și hipotiroidie.

PONT. Pentru a beneficia de calitățile nutriționale ale murăturilor, acestea trebuie preparate simplu, cu apă și sare neiodată și păstrate în recipiente de lemn, sticlă sau lut.

Se recomandă consumul de murături în timpul și după administrarea de medicamente, în special antibiotice