Main menu

header

602 8 1de Carmen Ciripoiu

Originar din Himalaya, murul a reușit în ultimul secol să uimească întreaga lume datorită vitalității sale ieșite din comun. Ce boli tratează murul? Atât de multe, încât până și lumea medicală a rămas fără cuvinte...

Conţine tot complexul de „B”-uri

Campion al vitaminelor pe care le conține (nu mai puțin de șapte la număr, dintre care aproape tot complexul de B-uri, vitaminele E și C), dar și al multor minerale și oligoelemente, între care fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul şi fosforul, nu e de mirare că murul e atât de căutat în zilele noastre. Și asta nu e tot, pentru că în micuțele bobițe se găsesc și derivați ai acidului salicilic, resveratrol, toate cu efecte antitumorale şi antivirale extrem de puternice. În ceea ce privește frunzele murului, acestea sunt o bogăție de taninuri, fiind excepționale în dezinfectarea şi închiderea rănilor, oprirea sângerărilor și, nu în ultimul rând, în cicatrizarea leziunilor la nivelul stomacului şi intestinelor.

Remediu antioboseală

602 8 2Mai mult ca orice frate sau surată a sa, murul este considerat prietenul cel mai bun al diabeticilor, fiind administrat în orice tip al bolii. Specialiștii afirmă că un consum în fiecare zi al unei cantități de 200 g mure are rolul de a stabiliza glicemia, stimulând pancreasul, diureza, protejând în același timp vederea și sistemul nervos. Murele se numără printre fructele care ajută la vindecarea constipației și a sistemului colonului iritabil. Se administrează minimum 100 g mure cu o jumătate de oră înaintea micului dejun, amestecate cu puțină miere. Tratamentul durează zece zile și se poate relua după patru zile. Maceratul de mure este un excelent antifebril, remediu antioboseală și stimulent al poftei de mâncare. Într-un borcan de cinci litri se pun 500 g mure, zeama de la trei lămâi, 15 lingurițe cu miere și apă plată. Se lasă la macerat patru zile, apoi se filtrează.

Atenuează reacţia alergică

Datorită conținutului uriaș de vitamina C, murele stimulează producția de celule ale sistemului imunitar. Se recomandă 150-300 g pe zi, în cure de 14 zile. Pentru un efect maxim, murele trebuie culese direct de pe tufe, când sunt foarte proaspete. Tot murele sunt și o excelentă sursă de quercitină, o substanţă care diminuează reacţia alergică, având efect antihistaminic şi imunomodulator. Bobițele murului sunt minunate și pentru ciclul menstrual neregulat, dureros sau cu hemoragie abundentă. Se administrează trei-patru căni cu ceai de mur zilnic. Atenție! Preparatul nu este indicat femeilor care suferă de constipație.

Persoanele care suferă de colită de fermentaţie sau de sindromul colonului iritabil trebuie să consume cu prudenţă aceste fructe

E un excelent profilactic

În cazul arsurilor gastrice și al ulcerului se recomandă o cură cu ceai de frunze și fructe de mur, timp de o lună. Pentru un efect maxim, tratamentul se face de două ori pe an, primăvara și toamna. Studii de specialitate au scos la iveală faptul că murele sunt un inamic pentru candidoză. Se administrează timp de 12 zile un amestec obținut din 100 g mure, 400 g iaurt și miere. Preparatul se consumă pe stomacul gol, înaintea meselor principale. Tot murele sunt cele care protejează împotriva cancerului la sân, de col uterin, cancerului vezicii urinare, al cavității bucale, esofagian, de colon, fiind un excelent profilactic.