Main menu

header

604 10 2de Gabriela Militaru

Tartrul este o problemă cu care se confruntă cei mai mulți oameni. Cauzele sunt dintre cele mai diferite: periaj dentar necorespunzător, lipsa aței dentare din rutina zilnică și multe altele. Cum detartrajul efectuat de stomatolog nu este indicat mai des de două ori pe an, este recomandat ca, în restul timpului, să se folosească metode naturiste de a scăpa de piatra de pe dinţi.

Pune în pericol sănătatea dinţilor

Piatra pe care o sesizăm formându-se pe suprafața dinților și mai ales la baza acestora este un depozit organo-mineral poros, care, la fel ca un burete, adună placa bacteriană ce se depune în mai multe straturi şi se mineralizează. În cazul în care nu este îndepărtat, tartrul nu provoacă doar un miros neplăcut al cavității bucale, dar este și dăunător pentru dinți și pentru gingii. Acumularea de tartru determină inflamarea gingiilor, ceea ce poartă numele de gingivită. Aceasta se manifestă prin umflarea, înroşirea şi sângerarea dinților, fapt ce pune în pericol sănătatea acestora. Dacă tartrul persistă perioade mai îndelungate pe dinţi, nu doar aceștia sunt afectați, ci și osul mandibulei, care face ca dinții să devină mobili și, în cele din urmă, să cadă. Acest fenomen se numește „boală parodontală” sau „parodontoză”, şi este cea mai gravă boală ce poate afecta dinții.

Consumaţi mere sau morcovi

Detartrajul constă în spargerea şi îndepărtarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Dar asta se întâmplă doar în cabinetul stomatologic. În rest, ar trebui să vă preocupaţi ca tartrul să nu se depună deloc, printr-un periaj corespunzător al dinților. Sau puteţi folosi căi naturiste de îndepărtare a pietrei. Este, de exemplu, recomandat ca o dată pe săptămână să vă spălați dinții cu un amestec format din trei linguri cu bicarbonat de sodiu cu o lingură cu sare. Puteți, de asemenea, să consumați fructe și legume tari, cum ar fi mărul sau morcovul. Acestea vor ajuta la înlăturarea resturilor de mâncare de pe dinți și deci la prevenirea depunerii tartrului. Mai mult decât atât, legumele și fructele conțin minerale și vitamine care ajută la întărirea rădăcinii dintelui.

Fructele acre conțin agenți de înălbire, care dau danturii un aspect strălucitor

O altă modalitate de a îndepărta natural tartrul este consumul de fructe acre. Acidul din lămâie sau grepfrut, de exemplu, previne sedimentarea tartrului, pentru că interacționează cu bacteriile de la nivelul cavității bucale și le anihilează. În plus, fructele acre conțin agenți de înălbire care dau danturii un aspect strălucitor. Atenție însă! Consumul exagerat de fructe acre afectează smalțul dinților. Pentru a avea dinți sănătoși, puteți încerca, de asemenea, să vă clătiți gura cu ceai negru. Acesta conține fluor, care protejează dinții de bacteriile care cauzează carii și tartru. Dar și în cazul ceaiului negru există atenționarea de a fi consumat cu moderație, pentru că, folosit prea des, pătează dinții. Și, în fine, un alt remediu pentru tartru este coaja de portocală. Frecați-vă dantura cu coaja acestui fruct, deoarece conține vitamina C, care ucide bacteriile și ține tartrul la distanță.

Pentru a avea dinți curați și sănătoși, renunțați la fumat, folosiți ața dentară și spălați-vă dantura dimineața și seara!