Main menu

header

de Claudia Stan

Galium aparine, numită şi asprişoara, cornăţei, iarba-lipitoare, turtiţă, este răspândită pe ogoare, câmpii şi de-a lungul gardurilor, fiind de aceea combătută cu ierbicide. Datorită tulpinii cu păr aspru, această vegetală este „căţărătoare”, fiind poreclită din acest motiv lipicioasa. În ciuda aspectului de buruiană, Galium aparine are o importanţă deosebită în medicina populară.

Hepatita, pusă la zid!
Cercetătorii au descoperit că lipicioasa tratează cu succes stările de insomnie, efectuând un studiu într-un spital pentru persoane cu tulburări psihice. Planta este utilizată atât intern, sub formă de infuzie, dar şi extern, ca şi cataplasmă pentru răni. De asemenea, infuzia din frunzele plantei (două linguriţe la o cană cu apă fierbinte), băută de trei ori pe zi, îmbunătăţeşte funcţiile ficatului, luptând împotriva hepatitei. În plus, infuzia se recomandă şi în stările febrile, curăţind organismul de toxine.

Stimulează circulaţia sangvină
Galium aparine conţine substanţe numite asperuloside, ce produc hormoni meniţi să stimuleze activitatea aparatului circulator. Dacă aveţi o circulaţie periferică deficitară puteţi remedia această problemă bând infuzie din lipicioasă, dar şi făcând băi cu fiertură din această plantă. Puneţi la fiert două mâini cu frunze uscate de plantă în doi litri de apă, pentru aproximativ zece minute. Adăugaţi fiertura în apa din cadă şi staţi în ea o jumătate de oră. Mai mult, Galium aparine previne apariţia celulelor canceroase şi le distruge în cazul în care boala este deja instalată!

Deodorantul natural
Ştiaţi că deodorantele de zi cu zi pot provoca apariţia cancerului? Vă mai amintiţi cum bunicii noştri foloseau bicarbonatul de sodiu pentru eliminarea mirosului neplăcut de transpiraţie? În unele ţări europene, femeile se clăteau cu fiertură din lipicioasă, având un efect mai puternic şi mai plăcut decât bicarbonatul, datorită puternicei arome florale. Bolile de piele şi eczemele sunt vindecate de acest deodorant natural prin băi sau comprese sterile aplicate pe locul afectat (se înmoaie compresa sterilă în fiertură) de cel puţin două ori pe zi. Mai mult, în farmacii puteţi găsi şi alifia din lipicioasă, care este recomandată persoanelor care au varice şi ulceraţii ale gambei.