Main menu

header

605 6 1de Roxana Istudor

Una dintre legumele cel mai redutabile în efortul omului modern pentru menținerea sănătății este okra. Considerată de nutri- ționiști un cocteil de vitamine și un arsenal de beneficii pentru organism, okra contribuie în nu mai puțin de 20 de feluri la starea generală de bine și la întărirea metabolismului uman în fața majorității asalturilor din stilul de viață.

De ajutor celor care suferă de astm

Okra scade colesterolul. Prin aportul de fibre pectine solubile, această legumă combate arteroscleroza și coboară nivelul colesterolului rău. Este un excelent detoxifiant al pielii, prin conținutul de vitamina C. Utilizată în toate problemele de acest tip, okra a demonstrat capacitatea de a contribui la ameliorarea psoriazisului, la diminuarea acneei, la îmbunătățirea pigmentării pielii. Okra și-a dovedit proprietățile și în afecțiuni genitale, cum ar fi sifilisul, leucoreea sau sângerările menstruale abundente. În plus, crește apetitul sexual. Pentru cei care suferă de astm, tot această minunată legumă este cunoscută cu rezultate ca scurtarea episoadelor și atenuarea manifestărilor acute, prin proprietățile antioxidante ale vitaminei C pe care o conține. Okra este și un excelent balsam de păr, luptând cu succes cu mătreaţa și cu iritațiile pielii capului.

Curăță tractul digestiv

Prin procentul ridicat de fibre, okra ajută digestia în procesul de eliminare a toxinelor. Prin pectinele pe care le conține, curăță tractul digestiv, astfel încât scade simțitor riscul apariției cancerului de colon, cu accent pe înlăturarea constipației, una dintre neplăcerile cel mai răspândite și mai periculoase în lumea de azi. Compușii din okra au demonstrat capacitatea de a întări sistemul imunitar în lupta cu radicalii liberi, în principal datorită calciului, fierului, magneziului, toate minerale de arsenal în fața agresiunilor de tot felul asupra organismului. Prin conținutul însemnat de proteine, uleiuri premium și aminoacizi, okra poate înlocui mult mai nocivele proteine de origine animală, care de regulă stau la baza creșterii riscurilor de a dezvolta boli cardiovasculare.

Fortifică sistemul osos prin prezența vitaminei K

Okra nu încetează să releve noi și noi proprietăți de fiecare dată când este studiată. Astfel, s-a demonstrat că este un excelent ajutor în scăderea nivelului glucozei din sânge, deci combate diabetul. Mai departe, acționează ca un iaurt cu probiotice la nivelul intestinului subțire, grație prezenței microorganismelor pe care le conține și a vitaminei B. Flavonoidele din compoziția legumei sunt un sprijin pentru circulația optimă a sângelui în organism, iar infuzia din frunze de okra tratează cu succes răcelile, febra și gripa, contribuind din plin și la tratamentele de după pneumonie sau bronșită. Okra contracarează și efectele anemiei, previne obezitatea prin bogăția de fibre și nivelul scăzut al caloriilor, fortifică sistemul osos prin prezența vitaminei K și contribuie la o vedere optimă prin conținutul de betacaroten și luteină.

Recomandată femeilor însărcinate

Cunoscută și sub denumirea de „degetul doamnei”, okra este una dintre legumele cel mai populare care provin din Africa Nord-Estică. Okra furnizează din belșug vitaminele din categoria A, B6, C, K, precum și zinc, calciu, fibre. Prezența în dietă este foarte recomandată pentru femeile însărcinate, întrucât acidul folic din okra este important în procesul de dezvoltare a fătului în primele 12 săptămâni.

Okra conține doar 30 de calorii la 100 de grame, nu are grăsimi saturate și nici colesterol

Cum o preparaţi

605 6 2Iată câteva rețete delicioase care pun în valoare gustul special al acestei legume, care nu trebuie să lipsească nici din diete, nici din meniul zilnic:

Okra cu creveți: sotați okra în ulei de măsline timp de patru-cinci minute, până devine aurie. Treceți-o în alt vas, apoi adăugați în ulei roșii, pe care le lăsați trei minute. Treceți-le și pe acestea peste okra. Adăugați creveții cu puțin piper în sos, lăsați-i două-trei minute pe foc, apoi adăugați usturoi și mai sotați 30 de secunde. Turnați totul peste okra cu roșii, apoi condimentați cu sare și cu piper. Pentru un plus de culoare și de gust, presărați pătrunjel.

Salată de okra cu porumb: căliți o bucată de cârnat câteva minute, adăugați ceapă, sare, piper și usturoi și mai sotați cinci minute. Puneți în vas porumb, okra și roșii și mai lăsați pe foc încă zece minute, amestecând foarte des. Se asezonează cu sare și cu piper, după gust.

Okra Panzanella: amestecați okra trasă în unt cu roșii tăiate bucăți, ceapă roșie și busuioc, stropite cu un pahar cu vin roșu. Se servește imediat.