Main menu

header

613 6 1de Monica Beleneş

În sezonul rece, corpul nostru este pus la încercare de unele elemente specifice acestei perioade, şi anume: lipsa luminii solare, temperaturile foarte scăzute, virusurile gripale şi lipsa fructelor, legumelor şi a verdeţurilor proaspete. De aceea, pentru a funcţiona la parametrii normali şi a nu afecta imunitatea, ar trebui să ne gândim cum să-i oferim vitaminele necesare prin intermediul unei alimentaţii adecvate.

Ficatul de vită e bogat în vitamina A

Vitamina A este numită şi vitamina „antiinfecţii”, datorită rolului său în susţinerea sistemului imunitar, sau vitamina „frumuseţii”, deoarece reduce ridurile, liniile fine de expresie şi acneea. Şi o puteţi găsi sub două forme: de origine animală, retinolul, care este înmagazinat în organism şi sub formă de origine vegetală, şi betacarotenul, care este convertit în retinol dacă nivelul din organism nu este suficient. Astfel, vitamina A apare în cantitate mare (10.800 mcg) în ficatul de vită şi în cel de viţel (8.000 mcg). Laptele de vacă şi ouăle sunt, de asemenea, alimente bogate în vitamina A. Dar nu uitaţi nici de ţelină, morcovi, ardei gras roşu, salată verde sau pătrunjel.

Orezul nedecorticat are vitamine din grupul B

Vitaminele din grupul B sunt vitamine hidrosolubile, pentru care corpul nostru, în general, nu poate face rezerve. Ele sunt, în general, foarte sigure pentru sănătate, pentru cele mai multe neexistând doze maxime tolerabile. Deficitele grave de vitamine din grupul B pot duce la pierderea poftei de mâncare. Iar consumul regulat de vitamine B protejează organismul de numeroase tipuri de cancer. O puteţi găsi în coaja grăunţelor în cantităţi foarte mari şi în cazul orezului, în varianta nedecorticată. De asemenea, se întâlneşte în gălbenuş, polen, ciuperci, dovlecei, conopidă, carne de pui, nuci, alune crude etc.

Vitamina C se găseşte în toate fructele şi legumele

Vitamina C este un puternic antioxidant şi, alături de vitaminele A şi E, apără organismul de radicalii liberi. Dacă, spre exemplu, aţi mâncat mezeluri, nerecomandate de altfel, vitamina C vine în apărarea organismului. Astfel, nitriţii şi nitraţii din alimente sunt împiedicaţi, datorită unei salate mari, spre exemplu, să se transforme în substanţe cancerigene. Pe lângă stimularea sistemului imunitar, înlătură răcelile şi gripele, mărind nivelul de energie. Mai mult, previne afecţiunile cardiace, hipertensiunea şi cataracta. O găsiţi în toate fructele şi legumele.

Consumul de peşte creşte aportul de vitamina D

Vitamina D se obţine din expunerea la soare, produse alimentare şi suplimente. De aceea, în timpul iernii, trebuie să vă expuneţi la lumină pentru un sistem imunitar puternic. Şi, în plus, va trebui să mâncaţi mult peşte (cel mai bun se pare că ar fi somonul şi macroul, campioni şi la recomandările ce privesc aportul de Omega 3), lactate şi ficăţei. Vitamina D intervine şi în procesele care apără organismul de radicalii liberi. Femeile care nu consumă o cantitate suficientă de vitamina D vor avea oase fragile şi pot suferi în timp de osteoporoză.

Seminţele crude de floarea-soarelui conţin vitamina E

Vitamina E este un antioxidant veritabil, numită şi „sportivul absolut” al organismului. Vitamina E protejează pielea de lumina ultravioletă şi previne deteriorarea celulelor sub acţiunea radicalilor liberi. Sistemul imunitar este foarte mult ajutat de vitamina E, care susţine celulele B şi T, recomandat fiind să se administreze împreună cu seleniul. Este indispensabilă pentru tratarea pielii şi a părului, protejează ţesuturile oculare şi sistemul reproducător. În cantităţi importante, vitamina E e prezentă în seminţele de floarea-soarelui crude, în kiwi, roşii, măsline, spanac fiert sau afine.

Mâncaţi varză, spanac, sparanghel pentru a menţine vitamina K

Vitamina K, numită şi antihemoragică, este indispensabilă vieţii, funcţia ei de bază fiind aceea de a coagula rapid sângele şi de a acţiona preventiv asupra sângerărilor şi hemoragiilor interne. În cazul folosirii îndelungate a antibioticelor, ce distrug flora bacteriană din colon, răspunzătoare de sinteza unei părţi din necesarul zilnic de vitamina K, se produce o carenţă a acestei vitamine. Aşa că, dacă vreţi să vă feriţi de probleme, trebuie să mâncaţi cât mai multe legume cu frunze verzi şi multe iaurturi naturale. O puteţi găsi în soia, varză, spanac, sparanghel, broccoli.

Vitamina P o luaţi din prune şi morcovi

613 6 2Vitamina P, cunoscută şi sub denumirea de citrină, normalizează permeabilitatea vaselor şi rezistenţa lor. Făcând parte din grupul flavonelor, colorate în galben, ea este esenţială pentru absorbţia vitaminei C. Împreună cu aceasta, vitamina P are un puternic efect antiinfecţios, reuşind să mărească rezistenţa organismului la infecţii. De asemenea, această combinaţie poate fi folosită preventiv şi împotriva gripei. Se găseşte în legumele şi cu fructele portocalii precum portocale, măceşe, prune şi morcovi.

Murăturile conţin şi ele vitamina C, cele mai bune fiind obţinute prin fermentaţie naturală. Varza murată conţine vitamina B12, altfel foarte greu de procurat pentru cei care ţin post. Nu ezitaţi să o savuraţi alături de orice fel de mâncare principal, cu atât mai mult dacă-i o mâncare grea, pentru că favorizează digestia