Main menu

header

de Claudia Stan

Pojarniţa este o plantă ce înfloreşte pe marginea drumurilor, în păduri, pe dealuri şi câmpii, în Europa, America şi Asia. În limbaj popular se mai numeşte şi dobişor sau sunătoare. Planta ajunge la o înălţime de maximum 60 cm. Tulpina este ramificată, iar florile sunt galben-aurii. A atras atenţia terapeuţilor datorită multiplelor efecte pozitive pe care le are asupra organismului.

Combate depresia
Cea mai răspândită boală psihică pe plan mondial este la ora actuală depresia, ocupând un îngrijorător loc al doilea în ierarhia afecţiunilor. În tratarea depresiilor, a stărilor de tristeţe şi chiar pentru înlăturarea viselor urâte, se consumă câte trei căni cu infuzie din pojarniţă (o linguriţă cu flori uscate la o cană cu apă clocotită, ce se lasă la infuzat timp de zece minute), înainte de mesele principale, putând fi îndulcită cu miere de albine. Intern, se mai utilizează şi pentru tratarea hepatitelor acute sau cronice, colecistitelor, ulcerului, gastritelor, diareii şi dischineziilor biliare.

Antiseptică şi cicatrizantă
Dobişorul este cunoscut pentru puterea sa de vindecare a rănilor şi a arsurilor. La nivelul plăgilor acţionează ca un antiseptic, dezinfectând local şi calmând durerile. În cazul arsurilor se recomandă băile cu pojarniţă (cantităţi mari de plantă uscată se fierb timp de cinci minute în cinci litri de apă. Se adaugă în apa din cadă pregătită pentru baie), asigurând o cicatrizare rapidă a rănilor. Mai mult, uleiul din dobişor se utilizează în spălături vaginale pentru vindecarea candidozei. Pentru aceasta se prepară un macerat în ulei din 20 g de pojarniţă mărunţită şi 200 ml de ulei de floarea-soarelui. Se lasă la macerat timp de trei zile, după care se filtrează şi se toarnă în sticle cu dop ermetic, păstrându-se într-un loc răcoros. Pentru rezultate garantate se bea şi infuzie din dobişor de patru ori pe zi.

Sângele lui Iisus îi curge prin sevă
Când unul dintre apostolii lui Iisus se afla sub cruce, mâhnit de moarte, a adunat cu grijă plantele stropite cu sângele sfânt pentru a le dărui ca amintire credincioşilor evlavioşi. Seva roşie a pojarniţei lasă tainic impresia că în compoziţia sa ar fi de fapt un strop de sânge al Mântuitorului nostru. Poate şi de aceea sunătoarea este un cicatrizant puternic.