Main menu

header

616 10 2de Carmen Ciripoiu

A doua boală frecventă a vârstnicilor după Alzheimer, Parkinsonul afectează, potrivit specialiștilor, nu mai puțin de 4 milioane de persoane din întreaga lume. Chiar dacă afecţiunea nu poate fi vindecată în totalitate, există remedii naturiste cu rezultate uimitoare, care le dau pacienților șansa la o viață normală.

Sunt afectate celulele nervoase, până la distrugerea lor

Cauza apariției maladiei este afectarea celulelor nervoase până la distrugerea lor, fapt care determină incapacitatea creierului de a mai controla eficient buna funcţionare a sistemului nervos. Cât privește simptomele, acestea sunt diferite de la bolnav la bolnav și extrem de diversificate în funcție de evoluția bolii. Cele trei semne principale ale bolii sunt tremurul mâinii, brațului, piciorului sau capului, rigiditatea musculară care poate afecta mai ales muşchii de la nivelul feţei, gâtului sau ai membrelor inferioare, ducând la oboseală musculară şi la anchilozare, și bradichinezia (limitarea și încetinirea mișcărilor), caracterizată prin diminuarea mişcărilor mimice, prin rărirea clipitului şi scăderea am- plitudinii mişcărilor. Alte semne importante ale bolii sunt dificultatea de menţinere a echilibrului, apariția constipației și a incontinenței urinare, pierderile de memorie, tulburările de somn şi, tardiv, demenţa şi modificările personalităţii.

Maceratul de cătină întărește sistemul imunitar

Un ajutor prețios pentru bolnavii de Parkinson este maceratul de cătină. Modul de preparare este următorul: se pun două lingurițe cu pulbere de cătină într-un pahar cu apă și se lasă la macerat peste noapte. A doua zi, maceratul se amestecă bine cu o linguriţă cu miere lichidă. Pentru un gust mai bun se poate adăuga o linguriță cu pulbere de măceşe şi de afine. Se consumă dimineaţa pe stomacul gol, cu un sfert de oră înaintea mesei. Cura durează o lună. Atenție, lichidul nu se filtrează, iar la final se consumă şi pasta de cătină rămasă în pahar! Tratamentul este util pentru întărirea sistemului imunitar și împotriva apariției asteniei. Pentru creșterea poftei de mâncare, preparatul se consumă amestecat cu câteva picături de suc de lămâie, cu un sfert de oră înainte de masă.

Compresele cu bitter suedez, contra tremurului membrelor

616 10 3În cazul în care pacientul se confruntă cu înțepeneala membrelor, utile sunt băile de cimbru, timp de 20 de minute. Într-un litru de apă clocotită se pun 200 g cimbru, iar infuzia se toarnă în apa de baie. Atenție! Nivelul apei nu trebuie să ajungă în zona inimii. Pentru calmarea tremurului membrelor se recomandă comprese cu bitter suedez, care se pun pe ceafă și se mențin timp de patru ore. Tot celor suferinzi de Parkinson le este de ajutor amestecul de valeriană cu scoarță de stejar și cu rădăcină de tătăneasă. Se prepară un macerat din 30 g rădăcină de valeriană, 20 g scoarţă de stejar şi 30 g rădăcină de tătăneasă, în 250 ml apă. Se lasă la macerat peste noapte, apoi se consumă două căni pe zi.

Din alimentația zilnică nu trebuie să lipsească grâul germinat

Bolnavilor de Parkinson nu trebuie să le lipsească din alimentația zilnică grâul germinat, sucul din mlădiţe tinere de ovăz, cât mai multe sucuri de legume şi fructe consumate imediat după preparare. Sucul de salată verde contribuie foarte mult la diminuarea durerilor şi încordărilor care apar frecvent. Se administrează 300 ml/zi, la care se adaugă și suc de morcovi și 20 ml suc de pătrunjel. Tratamentul este de lungă durată și ameliorează simțitor starea bolnavului.