Main menu

header

618 8 1de Raluca Grințescu şi Cristian Blănuţă

Uleiul de nucă este extras din miez de nucă și are elemente bioactive deosebite, avantajoase pentru organism. După cum se știe, nucile au proprietăți fortifiante pentru corp, conțin nutrienți necesari pentru menținerea sănătății. Miezul de nucă este o sursă de vitamine, acizi grași nesaturați și oligoelemente care pot îmbunătăți starea de bine a organismului și pot crește imunitatea acestuia.

Nucile pot fi introduse în dieta femeilor gravide

Nucile sunt recomandate persoanelor de toate vârstele, pot fi introduse în dieta femeilor gravide, a copiilor sau a oamenilor care suferă de anumite boli. Specialiștii în domeniul medical consideră nucile ca fiind o hrană suplimentară pentru copii și adulți, pentru persoanele în vârstă, care sunt în perioada de convalescență sau care au organismul slăbit. Nucile conțin acizi grași Omega 3, proteine, carbohidrați, vitamine A, B, C, E, K, P, magneziu, iod, zinc, potasiu, cupru, calciu, fier, sulf, sodiu, acid oleic, acid linoleic, fosfolipide, fitosteroli și substanțe flavonoide. Uleiul de nuci este, de asemenea, un produs valoros pentru organism, deoarece calitățile sale nutritive sunt date de miezul de nucă. Culoarea acestui ulei este ca de chihlimbar, iar gustul bogat ca de nuci. Aroma sa plăcută îl face să fie apreciat în gastronomie ca un condiment excelent, care încântă papilele gustative.

Combate stresul

618 8 2Uleiul de nucă îmbunătățește imunitatea organismului, stimulează formarea fizică și intelectuală, întărește smalțul dinților, ajută în combaterea stresului și a oboselii. Are nutrienți importanți pentru sănătate, pentru imunitate și creșterea vitalității corpului. Conține vitaminele A, B, E și acizi grași esențiali pentru îmbunătățirea proceselor metabolice, pentru recuperarea persoanelor care au suferit diferite operații din cauza unor afecțiuni sau boli. Fiind o sursă de acizi grași nesaturați și de antioxidanți, acest ulei natural poate ajuta în lupta cu stresul care afectează negativ sănătatea. Un astfel de produs bogat în nutrienți are proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante. Poate fi folosit în tratamentul bolilor inflamatorii ale mucoaselor și ale pielii, deoarece are un excelent efect vindecător. Este foarte bun în tratamentul rănilor, arsurilor, ulcerelor, psoriazisului și altor afecțiuni cutanate. Este un adevărat medicament contra arsurilor solare sau de altă natură, poate vindeca eczemele, erupțiile cutanate și inflamațiile purulente.

Bun afrodiziac

Are proprietăți afrodiziace, de stimulare a circulației sângelui în zona genitală, de creștere a libidoului, de prevenire a impotenței și de stimulare a spermatogenezei. Acidul linolenic și Omega 3 pot ajuta în tratamentul celor care au probleme cu fertilitatea. De asemenea, uleiul de nucă este imunostimulator, antitumoral, bactericid, antiinflamator și vindecător.

Scade nivelul de colesterol rău din sânge

Dacă aveți colestrolul crescut nu trebuie să urmați neapărat un tratament cu medicamente puternice, puteți încerca remedii naturiste care au efecte benefice pentru organism și care ajută în lupta cu colesterolul. După cum se știe, ateroscleroza este cauzată de creșterea colesterolului din sânge, iar bolile cardiovasculare apar pe fondul unui colesterol crescut. Plăcile aterosclerotice se formează din colesterolul rău din sânge și se depun pe pereții vaselor și arterelor sangvine. Printr-o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos se pot preveni bolile și se poate împiedica creșterea nivelului de colesterol rău din sânge. Nucile sunt o sursă de grăsimi nesaturate și alte elemente active bune pentru sănătate. Uleiul de nucă are proprietăți antioxidante, menține elasticitatea arterelor, are efect vasodilatator pentru artere, previne formarea cheagurilor de sânge și a plăcilor aterosclerotice.

Este un produs dietetic unic

Persoanele care au câteva kilograme în plus pot folosi uleiul de nuci, deoarece ajută la pierderea în greutate și în procesul de combatere a îmbătrânirii premature a organismului. Este un produs dietetic unic, cu un gust deosebit de nuci, foarte plăcut. Este recomandat pentru asezonarea salatelor realizate din legume proaspete care sunt caracteristice dietelor pentru pierderea în greutate. Conține numeroase substanțe active care mențin sănătatea organismului, vitamine din grupul B (respectiv B1, B2, B3, B6, B9), carotenoizi, vitaminele A și E, acizi grași nesaturați și oligoelemente. Foarte important este faptul că întărește pereții vaselor de sânge, este eficient în tratamentul artritei, varicelor, artrozei, în prevenirea hipertensiunii arteriale.

Utilizat în boli vasculare și cardiace

Uleiul de nuci este recomandat în scop profilactic, deoarece poate ajuta în vindecarea unor boli. Este utilizat în cazuri de boli vasculare și cardiace. Are capacitatea de a proteja organismul împotriva efectului nociv al substanțelor cancerigene și poate scădea riscul de îmbolnăvire de cancer prin activitatea antitumorală creată de elementele nutritive pe care le conține. Poate preveni sau încetini cancerul de colon și cancerul de prostată, dar și cancerul mamar, pancreatic și ovarian. Elementele biologicactive pe care le conține, fitosterolii și vitamina E împiedică dezvoltarea celulelor canceroase și deci stopează progresia unei boli grave. Uleiul de nuci poate fi introdus în regimul bolnavilor de tiroidă, diabet, ateroscleroză, boli coronariene, boli osoase și articulare, otită cronică, artrită, tuberculoză, boli hepatice, colită cronică, boli de ficat și de rinichi.

Reduce riscul de demenţă

Medicii consideră acest produs ca fiind benefic pentru minte și creier, deoarece dezvoltă capacitățile intelectuale. Nuca este considerată ca fiind hrană pentru creier și este utilizată pentru tratamentul multor boli. Crește elasticitatea capilarelor cerebrale, îmbunătățește vederea, hrănește celulele creierului. Are nutrienți care combat oboseala, insomnia, depresia și stresul, mențin sănătatea sistemului nervos și scad riscul de a dezvolta tulburări de memorie sau chiar demență.

Dacă este utilizat vara ca ulei de îngrijire a pielii, o poate proteja de arsurile solare și poate favoriza obținerea unui bronz auriu, frumos și uniform

Îmbunătăţeşte aspectul tenului

Uleiul de nuci poate fi utilizat ca produs cosmetic pentru piele și păr, deoarece ajută în lupta cu căderea părului, combate îmbătrânirea prematură a tenului. Este bun pentru tratamentul părului uscat și pentru hidratarea pielii mâinilor și a picioarelor. Folosiți uleiul de nuci ca balsam după spălat și veți avea un păr mai bogat, mai mătăsos și mai sănătos. Acest produs poate fi folosit pentru îngrijirea pielii, deoarece îmbunătățește aspectul tenului, îl întinerește, elimină roșeața, vindecă tenul uscat și ofilit, crește fermitatea și elasticitatea pielii.