Main menu

header

620 10 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Vopsirea părului este cea mai simplă metodă de a obține rapid o schimbare de look, însă vopselurile de pe piață nu conțin cele mai naturale ingrediente. Fitoterapeutul Mihai Apostol (medalion; număr de telefon: 0723.642.322) vă oferă câteva soluții incredibile pe bază de plante, cu efect senzațional de colorare a firelor de păr.

„Mușețelul deschide culoarea podoabei capilare”

- Părul suferă întotdeauna când e vopsit, iar dacă vorbim și despre o revopsire, atunci efectele sunt dezastruoase. Există metode naturale pentru a obține o culoare vibrantă?

- Natura ne-a oferit întotdeauna soluții. Muşeţelul este cea mai bună „vopsea” pentru doamnele care doresc un păr blond sau într-o culoare mai deschisă. Se toarnă o ceşcuţă cu flori de muşeţel într-un litru de apă, se ţine la fiert timp de o jumătate de oră, se lasă la răcit și se strecoară printr-un tifon. După ce vă spălați pe păr cu șamponul obișnuit, folosiți ceaiul de mușețel pentru a-l clăti. Un alt ingredient-minune pentru doamnele care vor să-și deschidă culoarea părului este zeama de lă- mâie. Se toarnă sucul a două lămâi într-un litru de apă și se folosește amestecul pentru a clăti părul, la fel ca și în cazul ceaiului de mușețel. Dacă vă doriți un păr mai închis la culoare, cafeaua este de mare ajutor. Se prepară un litru de cafea foarte concentrată, se strecoară și se clătește părul de câteva ori. Coaja de nucă are un efect asemănător, fiind un bun nuanțator, singura diferență este că soluția din coajă de nucă oferă părului și o tentă roșcată. Se fierbe un pumn cu coajă de nucă până se obține o soluție de culoare închisă, se clătește părul și se lasă să acționeze. Cine dorește o nuanță mai închisă de roșu poate opta pentru gălbenele, măceșe și hibiscus. Rezultatul va fi cu atât mai bun, cu cât se repetă procedeul. Se fierb ierburile în apă timp de 30 de minute, se strecoară, se răcește lichidul și se pulverizează sau se toarnă direct pe păr.

- Multe doamne care preferă vopselurile naturale au auzit de henna, o plantă cu proprietăți puternice de colorare, folosită de mii de ani pentru vopsirea părului, şi nu numai. Mai există și alte plante care fac adevărate minuni cu podoaba noastră capilară?

- Plantele sunt minuni prin însăși existența lor. Putem să obținem o culoare vibrantă a părului și cu ajutorul pigmenților naturali din plante cum ar fi henna, hibiscus de care am vorbit mai devreme, dar și bhringraj, manjustha, amla, indigofera, fenicul, acacia etc. În acest fel putem să ne bucurăm de o culoare frumoasă a părului și fără efectele nocive ale vopselei de păr convențională, care agresează grav podoaba capilară.

„Folosiți tot șampon din plante”

620 10 2- Este diferit timpul de acționare al vopselurilor naturale față de o vopsea obișnuită?

- Vopselurile cu acțiune rapidă (30-45 de minute) au nevoie de oxidanți și sunt dăunătoare părului. Vopselurile naturale au nevoie de un timp de acțiune mai îndelungat (între 60 și 180 de minute) pentru a se fixa, nuanța putând varia chiar până la trei zile pentru a se defini complet.

- Există și efecte secundare ale acestora?

- Dacă folosim doar plante, nu există efecte secundare nocive, dăunătoare. Din contră, folosind regulat aceste vopseluri 100% naturale oferim părului nostru și un tratament, efectele observate de cei care au folosit astfel de metode de vopsire fiind stoparea căderii părului, o rădăcină mai fermă, mai puternică, au dispărut senzațiile de iritare sau de durere de la nivelul scalpului. Pentru un efect maxim este recomandat ca și șamponul folosit să fie tot din plante.

„Grâul încolțit încetinește apariția firelor albe de păr”

- În ultima perioadă, moda domnilor grizonați a cam dispărut, tot mai mulți vrând să aibă părul negru ca abanosul. Există vopsea naturală și pentru aceștia?

- În ultima perioadă, bărbații nu mai sunt reticenți la a-și colora părul, mai ales când apar primele fire albe. Părul bărbaților e diferit de cel al femeilor, de multe ori mai gros, mai viguros și, cu excepția cazurilor când apare calviția, cade mult mai puțin. Vopselurile 100% organice pot fi folosite și de aceștia, iar rezultatul este unul mai mult decât satisfăcător.

- Există vreun proces de încetinire a apariției firelor albe?

- Dacă avem grijă de părul nostru prin aplicarea săptămânală a unei măști de păr din ingrediente naturale (gălbenuș, miere, petroleum, ulei de ricin, ulei de cocos, ulei de argan), dacă folosim un șampon natural din plante și avem grijă ca în alimentație să folosim ingrediente cu nivel de antioxidanți ridicat (goji, cătină, coacăze, afine, verdețuri, rădăcinoase etc.), procesul de albire a părului va fi mult diminuat. Mai mult, au fost semnalate cazuri în care, prin aplicarea celor prezentate, părul alb sau cărunt a început să își recapete culoarea naturală. Mai mult decât atât, există un remediu-minune care revitalizează culoarea părului și încetinește apariția firelor albe. Este vorba despre grâul încolțit. În sensul acesta, recomand zilnic consumul unei porții de grâu încolțit. Acesta este disponibil în plafar fie în stare proaspătă, fie în formă uscată. În plus, puteți obține grâu încolțit astfel: puneți într-un vas 100 g boabe de grâu care să nu fie tratate cu pesticide, apoi turnați suficientă apă încât să acopere grâul. Puneți vasul la loc călduros până când se va produce procesul de germinare. Când ați observat că a încolțit, grâul este tocmai bun pentru a fi consumat.

Iaurtul, amestecat cu ou bătut, hidratează firul de păr vopsit cu chimicale

Uleiul de măsline redă strălucirea părului

„Avocado, recomandat pentru părul uscat şi deteriorat“

620 10 3- Atât temperaturile scăzute, cât și cele ridicate afectează nu numai tenul, ci și părul, care suferă din cauza alternanței. Cum ne îngrijim părul corect?

- Părul gras necesită o îngrijire aparte. Recomand clătirea acestuia cu un amestec din apă și oțet sau zeamă de lămâie. În loc de balsam se poate folosi ceaiul de nucă, mentă sau mușețel, pentru că are efect astringent și reduce secreția de sebum. Nu în ultimul rând, spălați părul cu șampoane pe bază de citrice și mentol. Consumați cât mai des nuci și somon pentru un aport corespunzător de acizi Omega 3 și vegetale bogate în vitamina A, precum spanac și morcovi. În cazul părului uscat și deteriorat ca urmare a vopsirii cu chimicale, optați pentru avocado, care previne ruperea firului de păr. Se amestecă jumătate de avocado cu două linguri cu maioneză și se aplică pe păr, începând de la rădăcini. Se lasă să acționeze 45 de minute, apoi se clătește cu apă călduță. La fel de utile sunt măștile pe bază de cocos sau de miere.