Main menu

header

621 8 1de Carmen Ciripoiu

Cunoscută și sub numele de usturoiul ursului, aiurdă sau usturoiță, leurda este considerată de specialiștii în fitoterapie cel mai bun leac al primăverii. Socotită din cele mai vechi timpuri plantă bună la toate, leurda nu contenește să uimească și astăzi.

Stabilizează presiunea arterială

Întrucât în compoziția leurdei se găsește o substanță numită adenozină, care ajută la scăderea colesterolului rău, planta este minunată pentru tratarea acestei afecțiuni. Astfel, se recomandă o cură de o lună cu ulei de leurdă, din care se consumă două lingurițe, de patru ori pe zi, înainte de masă. Uleiul de leurdă se prepară astfel: în jumătate de litru de ulei de măsline se pun 150 g frunze de leurdă tocate foarte fin. Se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează. Preparatul se păstrează în sticluțe închise la culoare, în locuri reci. Împotriva hipertensiunii arteriale este excepțională tinctura de leurdă, din care se consumă două lingurițe, de trei ori pe zi. Tratamentul durează șase săptămâni și se poate relua după trei săptămâni de pauză. Tot leurda este utilă în menținerea elasticității și a permeabilității vaselor de sânge. Se fac tratamente cu durata de trei luni cu tinctură de leurdă, timp în care se consumă o linguriță, de patru ori pe zi. Tratamentul este eficient și pentru prevenirea accidentului vascular.

Are efecte fluidifiante

Și tot specialiștii spun că leurda este folosită cu succes în tratarea tromboflebitei și a trombozelor, datorită efectelor sale fluidifiante. În acest scop se recomandă 150 g leurdă zilnic, timp de șase săptămâni, primăvara. În timpul anului se administrează două lingurițe cu tinctură de leurdă, de patru ori pe zi, în cure de o lună. De asemenea, planta este folosită şi în tratarea colitelor, constipaţiilor cronice, diareii, dizenteriei, indigestiilor şi a balonărilor. În aceste cazuri, se recomandă cure cu salată de leurdă timp de o lună. Doamnele care au dereglări ale menstruației găsesc în leurdă un prieten bun. O lingură cu frunze proaspete sau uscate tocate mărunt se infuzează în apă fierbinte, cât să le cuprindă, timp de trei ore. Se strecoară şi se consumă 50 ml, de trei-patru ori pe zi, în cure de 21 de zile.