Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Laptele de capră, foarte gras şi hrănitor, este considerat un leac cu acţiune lentă, dar sigură pentru multe suferinţe: fortifică organismul şi întăreşte imunitatea naturală în cazul anemiei, combate stările depresive, ajută la vindecarea organismului de TBC, stagnează cancerul în formă incipientă şi reglează nivelul hormonilor din organism.

În astfel de suferinţe, laptele de capră nu acţionează neapărat ca un medicament şi nu poate duce singur la vindecare, dar este o cale sigură spre însănătoşire, întărind sistemul imunitar. Administrarea preventivă îi face pe cei bolnăvicioşi din fire să devină mai rezistenţi la virozele de sezon sau să suporte mai uşor eventualele îmbolnăviri contagioase.

Obezii au restricţie
Pentru că are un conţinut ridicat de grăsimi, laptele de capră nu se administrează fără avizul medicului persoanelor cărora alimentele grase le dăunează (obezi, hipertensivi, persoane cu probleme hepatice). Persoanele cu afecţiuni pulmonare sau cele care au renunţat la fumat, dacă nu au astfel de restricţii, pot consuma un litru zilnic, nediluat, timp de minimum două săptămâni.

Cură de trei luni
În scop curativ şi preventiv, cura cu lapte de capră fiert durează între 14 şi 90  de zile, administrându-se zilnic câte două căni. Pentru copii, laptele de capră se diluează cu lapte de vacă. În ceea ce îi priveşte pe adulţii predispuşi la diaree sau cu ficat sensibil, în prima săptămână din cură li se administrează amestecat în părţi egale cu lapte de vacă. Gustul specific, care nu este pe placul oricui, poate fi îmbunătăţit cu miere de albine.

Stagnează evoluţia cancerului
Laptele de capră, spre deosebire de cel de vacă, mai conţine însă un acid organic puternic, responsabil pentru stoparea evoluţiei cancerului aflat în stadii incipiente. În tratamentul bolnavilor de cancer, laptele de capră se poate consuma (un litru zilnic) în reprize scurte de până la trei zile.

Luptă împotriva sterilităţii
Laptele de capră se apropie mult de cel uman şi se poate consuma fără riscul îmbolnăvirii, pe care îl prezintă deseori laptele de vacă. Puţină lume ştie, dar banalul lapte de capră este folosit în combaterea sterilităţii. În acest scop se bea câte o cană cu lichidul alb miraculos în care se adaugă două linguri cu suc din tulpini proaspete de năprasnic dimineaţa, la răsăritul soarelui, şi seara, la apus. Cura se ţine pe o perioadă de 49 de zile. Mai mult, laptele de capră poate rezolva carenţele de fier şi preveni demineralizarea oaselor. De asemenea, ajută la întrebuinţarea corectă a fierului, calciului şi fosforului în procesul metabolic şi digestiv, direcţionându-le corect spre organele-ţintă.

 

Crud sau pasteurizat?

Laptele este un aliment ideal pentru oameni, animale, dar şi pentru bacterii. Este un produs biologic extrem de delicat şi poate constitui mediu de incubaţie pentru salmoneloză, toxoplasmoză, febra Q, listerioză (boală infecţioasă) şi multe alte afecţiuni mai mult sau mai puţin periculoase. Unii oameni susţin că laptele este mai sănătos dacă este consumat crud… Acest lucru este valabil dacă locuiţi în provincie şi ştiţi sigur că aveţi animale sănătoase şi condiţii de igienă maximă. În caz contrar, laptele pasteurizat este cel mai indicat, pentru că are în compoziţie substanţe ce combat bacteriile.