Main menu

header

621 6 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Atunci când intervine răceala, primul reflex este apelul la substanțele chimice. Este bine să știți că există o alternativă naturală, iedera, expectorant redutabil, și nu numai.

Luptă cu paraziții și congestiile

Iedera este o plantă cât se poate de comună, des întâlnită în Europa, Asia, nordul Africii și în unele zone din Pacific. Frunzele de iederă nu sunt doar ornamentale, împodobind clădirile cu aspectul lor sănătos și viguros, ci au și calități medicinale cunoscute din vechime, ocupând un loc bine consolidat în cultură, istorie, medicină alternativă, chiar artă. De interes pentru aplicațiile în medicina tradițională sunt calitățile de excepție ale variantei neotrăvitoare, cum ar fi capacitatea antioxidantă și antiinflamatoare, precum și beneficiile pentru o mulțime de afecțiuni care implică lupta cu paraziții și congestiile, notează organicfacts.net. Ca urmare, această plantă este folosită sub formă de ceai, infuzie, comprese, tinctură.

Adio sinuzită!

Iedera este folosită pe scară largă în Europa pentru combaterea astmului și a altor afecțiuni și simpome ale căilor respiratorii superioare. Principiile active din compușii acestei plante au abilitatea de a elibera mucusul și de a stimula secrețiile naturale necesare respirației, mai precis este un expectorant redutabil, arată herbalremediesinfo.com. De altfel, studii clinice extinse desfășurate în Germania au demonstrat o îmbunătățire semnificativă a stării pacienților care suferă de boli cronice respiratorii; cei tratați cu extract de iederă au manifestat o eliberare simțitoare a căilor respiratorii după circa patru săptămâni. De la bronșită la sinuzită, iedera s-a dovedit un aliat remarcabil al sănătății.

Are calități antibacteriene

Ceaiul de iederă poate fi consumat atunci când există dureri cauzate de probleme inflamatorii ca guta, artrita sau reumatismul. De asemenea, pot fi aplicate comprese cu această plantă direct pe locurile inflamate. Același procedeu s-a dovedit eficace și în cazul persoanelor care suferă de dureri postoperatorii sau după unele răniri. Așadar, se poate spune că iedera este eficientă ca antiinflamator, și intern, și extern. Aceste proprietăți au generat o reacție în lanț, ducând planta spre tratarea unor afecțiuni iritative, ca psoriazisul, eczemele, acneea și alte boli ale pielii. Așadar, iedera a demonstrat și calități antibacteriene.

Elimină toxinele

Un antibacterian ca iedera nu putea fi trecut cu vederea în tratarea paraziților de tot felul și, pe cale de consecință, în detoxificarea organismului. Consumul de frunze de iederă generează o curățare a sistemului digestiv, începând chiar cu relația ficat-bilă. S-a demonstrat că iedera contribuie semnificativ la eliminarea toxinelor, purificând sângele și reducând presiunea bacteriilor asupra acestor sisteme de primă importanță ale organismului. Nu în ultimul rând, prin extensie, unele cercetări recente merg spre direcția utilizării iederei în lupta cu unele tipuri de cancer, grație calităților de antioxidant ale acestei plante.

Favorizează buna funcţionare a ficatului

Ceaiul și infuzia de iederă sunt renumite pentru proprietățile lor antibacteriene și curățarea sistemului digestiv. Se prepară astfel: peste două lingurițe cu frunze și ramuri tinere, uscate şi mărunţite, se toarnă o cană cu apă în clocot. Ceaiul se lăsă 30 de minute, apoi se strecoară şi poate fi băut călduţ. Se consumă trei căni pe zi, înainte de fiecare masă, timp de trei săptămâni. Este ideal pentru eliminarea bacteriilor nocive din tubul digestiv şi favorizează buna funcţionare a ficatului.

Tinctură anticelulită

Pe lista lungă a beneficiilor iederei se află și proprietăți de combatere a celulitei, în special în combinație cu ardeiul iute. Pentru aceste efecte, și multe altele, este nevoie de prepararea unei tincturi de iederă, care se obține astfel: frunzele şi ramurile tinere se mărunţesc şi se pun într-o sticlă, fără să se îndese, după care se toarnă alcool alimentar de 70 de grade. Se păstrează la temperatura camerei timp de 15 zile, agitându-se zilnic. După această perioadă, conținutul se strecoară și se trece în sticluțe mai mici, închise perfect. Intern, această tinctură este foarte utilă în caz de infecții sau de tuse convulsivă (15-20 de picături diluate în puţină apă, de trei ori pe zi). Extern, este un anticelulitic de succes, iar tamponarea zonelor afectate combate căderea părului.

„Să ne ținem corpul în stare de sănătate este o datorie; altfel nu ne putem menține mintea puternică și limpede“ (Buddha)

Precauţii

Pe cât este de puternică în calitate de aliat al organismului, pe atât de supărătoare poate fi iedera atunci când este folosită fără măsură. În condițiile în care este posibil să manifestați iritații sau reacții neplăcute, este bine să întrerupeţi administrarea de iederă. În special la nivel extern, pentru afecțiuni de piele - au atenție și moderație. Consumul pe cale orală s-a dovedit sigur, dar femeile însărcinate ar trebui să evite iedera, mai ales suplimentele și uleiurile, întrucât conțin compuși ce pot deveni dăunători. Și, ca întotdeauna, urmați sfatul unui specialist!