Main menu

header

de Claudia Stan

Mesteacănul este un arbore ce creşte în cele mai grele condiţii de climă, sol sau altitudine. Ştiinţific se numeşte Betula alba, însă popular i se mai spune „arborele vieţii”, datorită proprietăţilor sale medicinale de nepreţuit. La noi în ţară se folosesc în scop terapeutic doar frunzele arborelui.

Elimină calculii renali
Apreciat pentru proprietăţile sale terapeutice, mesteacănul este recunoscut ca fiind un bun diuretic (fără a forţa rinichii), având capacitatea de a provoca transpiraţia şi de a ajuta în tratamentul reumatismului şi al inflamaţiilor de vezică urinară. Frunzele conţin saponine, mucilagii, zaharoză, ce ajută la eliminarea toxinelor din organism. Infuzia din mesteacăn (patru linguriţe cu frunze uscate se pun într-o cană cu apă clocotită şi se acoperă cinci minute) se bea de trei ori pe zi şi stimulează producerea diurezei, având o acţiune favorabilă în reumatism, gută, inflamaţii articulare, dar mai ales în eliminarea pietrelor de la rinichi. Mai mult, favorizează eliminarea acidului uric şi scăderea nivelului colesterolului din sânge.

Distruge viermii intestinali
O altă modalitate de a obţine un tratament eficient în diverse afecţiuni este aceea de a cresta uşor coaja arborelui, iar sucul obţinut să îl depozitaţi într-un recipient din plastic. Seva este de  ajutor în vindecarea hidropiziei (reţinerea apei în ţesuturi), combate transpiraţia abundentă a mâinilor şi a picioarelor, topeşte depunerile de grăsime şi distruge viermii intestinali. Eficientă în acest ultim caz este şi baia cu frunze de mesteacăn. Puneţi în apa pentru îmbăiere două mâini cu frunze şi staţi o jumătate de oră. Efectele nu vor întârzia să apară.

Elixirul căilor respiratorii
Cunoscut încă din vechi timpuri ca fiind cel mai bun antiseptic, mesteacănul este elixirul căilor respiratorii. Trei căni cu infuzie din frunzele uscate ale arborelui vieţii vă feresc de gripă şi de bacterii. După ce puneţi linguriţele cu frunze de mesteacăn în apa clocotită, adăugaţi un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu. Acesta are rolul de a neutraliza un acid conţinut de mesteacăn şi sporeşte efectul diuretic. Proprietăţile antiinfecţioase, expectorante şi descongestive sunt o comoară pentru întregul organism. Distruge toţi stafilococii şi bacteria ce produce antraxul, crescând şi permeabilitatea vasculară. Totodată, infuzia scade valorile glicemiei şi este recomandată bolnavilor de diabet.

Spuneţi adio mătreţii!
Frunzele de mesteacăn şi coaja sunt folosite în tratamentul bolilor de piele, sub formă de infuzie. În acelaşi timp, combate cu succes mătreaţa, favorizând creşterea unui păr sănătos şi viguros. Mesteacănul este ingredientul de bază al multor şampoane, ce ajută la menţinerea podoabei capilare strălucitoare. În plus, sucul proaspăt de mesteacăn este indicat în masajul rădăcinii părului, deoarece stimulează creşterea, oprind căderea acestuia. Se recomandă ca după masare să vă puneţi un prosop pe cap, pe care să-l lăsaţi preţ de 30 de minute, după care urmaţi procedura obişnuită de spălare a părului.