Main menu

header

623 10 1de Carmen Ciripoiu

În tabelele care conțin valoarea ORAC, ce determină capacitatea oxidanților de a neutraliza radicalii liberi, aronia are scorul cel mai ridicat dintre toate fructele. Drept urmare, aronia are capacitatea de a inhiba multiplicarea celulelor nervoase, reducând rata de dezvoltare a tumorii chiar și cu 80%.

Reduce tensiunea arterială

Aronia oferă aproximativ 40% din doza zilnică recomandată de vitamina C, care, la rândul ei, reduce inflamațiile și ajută la ridicarea imunității. Datorită vitaminei P conținute, aceasta intensifică circulația sangvină, întărește firele de păr, stimulează metabolismul și reduce riscul de hemoragii. Mai mult decât atât, combate atacul de cord, bolile metabolice și, peste toate acestea, superfructul protejează organismul de radiațiile zilnice și de cele ultraviolete. De aceea, consumul de aronia le este indicat mai ales persoanelor care folosesc mult telefonul mobil sau calculatorul. De asemenea, detoxifică întregul organism și combate stresul oxidativ, iar, datorită conținutului de inulină, fructele de aronia sunt indicate în diabetul de tip II. Totodată, întăresc vasele de sânge și previn instalarea trombozelor.

Scade colesterolul rău

Pentru menținerea sănătății renale, scăderea colesterolului rău și protejarea ficatului, se recomandă pulbere de aronia. Se administrează două lingurițe cu pulbere pe zi, timp de șase săptămâni, cu pauză de două săptămâni. Pulberea se consumă simplă sau în amestec cu iaurt natural, cereale, miere, sucuri de fructe. Sucul de aronia este indicat să fie consumat cu o jumătate de oră înainte de masă, 50 ml de trei ori pe zi, timp de o lună. Ceaiul din frunze cu adaus de miere și lămâie are un efect revigorant. La un litru de apă clocotită se adaugă cinci-șase frunze, se acoperă vasul și se lasă la răcit. Fructele de aronia se pot introduce în alimentația copiilor începând de la vârsta de 1 an, odată cu restul fructelor de pădure. Atenție! Aronia este contraindicată celor care suferă de ulcer și un grad ridicat de coagulare a sângelui!