Main menu

header

623 8 1de Roxana Istudor

Plantă aromatică foarte populară, folosită din vechime în meniurile asiatice, pentru gustul său deosebit, anasonul are și proprietăți medicinale demne de toată atenția.

Susține fluidele din organism

De regulă, la recoltarea anasonului se culeg seminţele (fructele), dar specialiștii apreciază că sunt utile nu numai acestea, ci și frunzele, bulbul și rădăcinile. Seminţele de anason sunt bogate în vitamine - tot complexul B și vitamina A -, dar și în minerale precum calciu, magneziu sau zinc. În ceea ce privește aportul de fier, semințele de anason conțin circa 36,96 miligrame la fiecare sută de grame, ceea ce reprezintă peste 400 de procente din necesarul zilnic. Ca urmare, semințele de anason sunt un aliat al sângelui, al creșterii viguroase a organismului copiilor și al menținerii în bună stare de sănătate a metabolismului adulților, prevenind în principal anemia. Pentru funcționarea optimă a fluidelor intră în ecuație și fosforul din anason.

Reglează secrețiile pancreatice

Anasonul mai este folosit, de asemenea, într-o gamă largă de afecțiuni digestive. Grație proprietăților antispastice, stimulează pofta de mâncare, reglează secreţiile pancreatice, precum și activitatea intestinală. Mai exact, anasonul reduce spasmele și balonarea și la copii, și la adulți (de aceea este folosit prin tradiție împotriva colicilor sugarilor alăptați natural) și normalizează secrețiile gastrice și biliare. Este important de menționat totuși că infuzia de anason nu este indicată în cazul persoanelor care suferă de ulcer gastric, duodenal sau de gastrită.

Aliat redutabil pentru stimularea lactaţiei

Preparatul principal rezultat din anason pentru terapii medicinale este infuzia. În acest fel, organismul poate beneficia și de alte calități ale anasonului, cum ar fi cele antiinflamatoare. Uleiul de anason, combinat cu alte uleiuri, se poate dovedi un excelent antiseptic, știut fiind faptul că în vechime a fost utilizat împotriva unor afecțiuni ale pielii generate de ciuperci sau de paraziți. La rândul său, decoctul poate fi un aliat redutabil pentru stimularea lactației mamelor.