Main menu

header

624 9 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Arbust foarte spinos, dracila este binecunoscută din perspectiva utilizării în alimentaţie, fructele fiind folosite pentru dulceaţă și preparate de patiserie. De interes este, pe de altă parte, componenta terapeutică a acestei plante de leac.

Este un laxativ redutabil

Dracila de uz medicinal se prezintă sub formă de infuzie, tincturi, extracte și sirop. Substanțele active care o recomandă ca adjuvant în diverse terapii sunt barberina, oxiacantina, acidul malic și vitamina C (în fructe). Ca urmare, specialiștii atestă rezultatele utilizării dracilei în primul rând în cazul afecţiunilor hepatobiliare. Mai exact, extractele din această plantă medicinală au devenit cunoscute pentru capacitatea de a spori semnificativ secreţia bilei, luptând astfel cu colicile biliare, iar celelalte preparate din dracilă și-au cucerit renumele de aliați în reglarea activităţii gastrointestinale (planta și un diuretic eficient). Dracila are o lungă istorie a utilizării în scopuri terapeutice. De pildă, în Evul Mediu era utilizată pentru tratarea acneei, iar americanii indigeni au utilizat-o ca decoct împotriva tusei, notează drugs.com. A existat la un moment dat și o includere a dracilei în picăturile pentru ochi, dar acest mod de folosire a devenit mai rar în prezent. Totuși, literatura de specialitate menționează peste 30 de utilizări medicinale ale acestei plante, inclusiv împotriva cancerului. Beneficiile terapeutice ale dracilei se extind și în cazuri de gută, febră, simptome ale reumatismului sau diverse dermatite.

Elimină candida

Dracila este studiată de mai mult timp ca agent antimicrobian și antiinflamator, ceea ce o plasează între plantele medicinale care pot combate numeroase afecțiuni generate de aceste agresiuni. Mai precis, calitățile sale de antioxidant luptă cu succes cu stresul oxidativ și pentru întărirea sistemului imunitar, prin protejarea celulelor și membranelor acestora. Unul dintre cele mai vizibile efecte este cel de la nivelul pielii, unde se poate observa cu ușurință că antioxidanții din dracilă ameliorează acneea sau tratează eczemele. La interior, aceleași proprietăți contribuie la eliminarea candidei.

Analizele de laborator au evidențiat faptul că dracila are proprietăți antimicrobiene, eliminând bacteriile și paraziții, precum și beneficii în scăderea tensiunii arteriale, fiind de asemenea un sedativ și anticonvulsiv de efect

Consumată fără opinie specializată poate declanşa reacţii alergice

Pentru a beneficia din plin de calitățile acestei plante medicinale, este necesară consultarea unui specialist, întrucât dracila consumată fără opinie specializată poate declanșa reacții alergice (în special, iritații ale pielii), nu este recomandată femeilor însărcinate și, în general, dacă se depășesc anumite doze, poate deveni de-a dreptul toxică, provocând letargie, amețeli și vărsături.