Main menu

header

625 9 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Filcu

Soră bună cu vinarița, drăgaica și sânzienele, lipicioasa, numită în Rusia și „pierde-vară”, întrucât nu se ridică de pe pământ, este considerată de vindecătorii din popor și de fitoterapeuții cu experiență o plantă tămăduitoare de forță pentru persoanele care au probleme cu imunitatea sau cu siste- mul respirator.

Recomandată pe post de afrodiziac

Încă din Antichitate, lipicioasa a atras interesul medicilor vremii, care au recomandat-o pe post de afrodiziac. Mai târziu, planta a stat la baza rețetelor naturiste pentru psoriazis, eczeme sau diverse procese inflamatorii, pentru ca mai apoi să intre în topul celor care stopează și vindecă bolile canceroase. Pentru eliminarea toxinelor din organism, fitoterapeuții recomandă cu succes ceaiul de lipicioasă. O lingură cu plantă verde tocată se lasă la infuzat, timp de zece minute, în 200 ml apă clocotită, apoi se strecoară. Se consumă preparatul în câteva reprize în timpul zilei. Tot lipicioasa este un ajutor prețios pentru persoanele care suferă de ateroscleroză. În acest caz se infuzează două lingurițe cu plantă uscată în 300 ml apă clocotită, timp de câteva ore, apoi se strecoară. Se consumă 100 ml de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

Pulberea de plantă uscată învinge cistita

Pentru toate tipurile de cancer se prepară o infuzie astfel: o linguriță cu plantă se infuzează timp de patru ore în 250 ml apă, se strecoară și se consumă caldă, în trei reprize, cu un sfert de oră înainte de masă. În funcţie de localizarea tumorilor, în reţetă se adaugă, sub îndrumarea specialiștilor, şi alte plante. Un amestec în părți egale din flori de lipicioasă, frunze și flori de talpa-gâștei și ochiul-boului, tăiate cât se poate de mărunt și amestecate uniform, este extrem de util în cazul epilepsiei. O lingură cu amestec se lasă la infuzat în 450 ml apă clocotită, timp de cinci ore. Se consumă câte 150 ml de trei ori pe zi, între mese. Efectul creşte dacă în infuzie se adaugă două linguriţe cu suc proaspăt stors din aceleaşi plante. Cistita, una dintre cele mai frecvente boli cu care se confruntă doamnele, cedează rapid în fața proprietăților lipicioasei. În acest caz se administrează o linguriță cu pulbere din plantă uscată de trei ori pe zi, cu ceai din crenguțe de vișin. Tratamentul durează o săptămână. Și tot lipicioasa este un excepțional leac împotriva artritei. Într-un borcan de un litru se pune un pahar cu plantă tocată mărunt, peste care se toarnă țuică. Se lasă la macerat, în întuneric, timp de trei săptămâni. Cu acest preparat se masează bine articulațiile bolnave de trei ori pe zi.

Contraindicaţii şi precauţii

Prin conținutul mare de tanin, lipicioasa are acțiune astringentă. Tocmai de aceea, se recomandă o pauză după fiecare două săptămâni de tratament. De asemenea, persoanele bolnave de diabet, dar și cele hipertensive trebuie să fie precaute în folosirea remediilor cu lipicioasă. Atenție! După cure lungi cu lipicioasă pot apărea probleme cu circulația, întrucât planta crește nivelul de coagulare a sângelui. Pentru evitarea problemei, se face alternativ câte o cură cu preparate din castane sau din salcie. Întrucât este o plantă relativ toxică, nu se depășesc dozele recomandate. Nu în ultimul rând, lipicioasa nu este indicată copiilor și femeilor însărcinate.