Main menu

header

627 8 1de Carmen Ciripoiu

Pe lângă frumusețe și un parfum îmbietor, liliacul are și proprietăți medicinale cu totul ieșite din comun. Frunzele și florile au efecte tonice, astringente și revulsive și alină bolile reumatice, hepatice, respiratorii sau digestive. Și virtuțile liliacului nu se opresc aici.

Tratează reumatismul

În cazul durerilor provocate de reumatism sau de artrită, unul dintre cele mai bune leacuri îl constituie unguentul cu flori de liliac. Două linguri cu flori tocate sau mixate se amestecă bine cu două linguri cu untură, se țin pe baie de aburi 30 de minute, apoi se lasă la răcit și se păstrează în frigider. Seara, înainte de culcare, se fricționează locurile afectate. Frunzele de liliac sunt un remediu excelent în cazul arsurilor de tot felul. Pentru tratament, frunzele se fierb până când apa capătă o culoare foarte închisă. Se lasă infuzia la răcit, iar când este călduţă se aplică pe locul afectat de arsură. Se fixează cu un pansament steril şi se ţine timp de 24 de ore. Atenție! Pansamentul nu trebuie lăsat să se usuce, deoarece va agrava rana, ci umezit tot timpul cu apa în care au fiert frunzele.

Înlătură respiraţia urât mirositoare

Pentru tratarea durerilor lombare, se opărește o lingură mare cu flori de liliac într-o cană cu apă, se lasă la macerat timp de o oră și se strecoară. Se consumă câte o lingură de patru ori pe zi. La fel de utilă este și tinctura de liliac, obținută astfel: într-un pahar cu alcool se pun flori și muguri de liliac uscați în proporţie de 1:10 și se lasă compoziția la macerat timp de șapte zile, la temperatura camerei, într-un loc întunecat. Se consumă 20-30 de picături de trei ori pe zi. În cazul respirației urât mirositoare se clătește gura cu infuzie de liliac, obținută dintr-o lingură cu plantă la 300 ml apă clocotită, după fiecare masă și seara, înainte de culcare. Pentru o piele catifelată și un ten fără pete se spală fața cu frunze de liliac fierte în lapte dulce. În cazul unui ten înroşit, ars sau pistruiat, florile de liliac strivite şi înmuiate în apă călduţă îl calmează și îi conferă suplețe.