Main menu

header

629 10 2de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Filcu

Utilizat de mii de ani în India și în China împotriva bolilor gastrice și intestinale, coriandrul nu încetează să uimească și în zilele noastre prin virtuțile sal, cu totul ieșite din comun.

Semințele normalizează nivelul de insulină

Din cele mai vechi timpuri, coriandrul s-a remarcat prin acțiunea sa incredibilă asupra colicilor abdominale. Se administrează trei căni cu infuzie fierbinte, preparatul având rol carminativ și spasmolitic. De asemenea, studii de specialitate au arătat faptul că micuțele semințe ajută și la normalizarea nivelului de insulină la diabetici, diminuând, totodată, și colesterolul. În acest caz se consumă infuzie de semințe de coriandru, un litru zilnic. Suferiți de hemoroizi, varice sau alte probleme ale venelor? Consumați cât mai multe frunze de coriandru sub formă de salată și veți constata efectul uimitor. Întrucât este bogată într-o substanță aromată denumită coriandrol, planta este considerată un ajutor prețios în cancerul ficatului, deoarece blochează toxina hepatică. În acest caz se recomandă consumul zilnic a patru lingurițe cu pulbere de coriandru măcinat doar în ziua respectivă, în cure de minimum trei luni. Tratamentul este indicat și în cancerul de colon.

Alungă insomnia

În plus, coriandrul este unul dintre cele mai bune remedii naturiste împotriva anxietății și a insomniei. Pentru tulburări psihoemoționale, consumați două grame de pulbere de coriandru de patru ori pe zi. Tratamentul durează șase săptămâni și se poate relua după zece zile de pauză. Ceaiul de coriandru, având proprietăți diuretice puternice, este foarte bun pentru persoanele care suferă de rinichi, deoarece elimină sărurile și toxinele din organism. O mână cu coriandru mărunțit se fierbe zece minute, se lasă la răcit, se strecoară și se consumă un pahar pe zi. Și tot ceaiul de coriandru este folositor celor care au picioarele umflate sau au dureri reumatice. În acest caz, o linguriță cu semințe de coriandru se lasă la infuzat timp de cinci minute într-o cană cu apă, se strecoară și se consumă. Extern, se pun comprese cu frunze de coriandru zdrobite pe articulațiile dureroase.

Mierea de coriandru înlătură stările de greață

Suferiți de anemie sau de osteoporoză? Puneți la înmuiat într-o cană cu apă două lingurițe cu semințe de coriandru și consumați zilnic. Efectul este de-a dreptul fantastic! Pentru ulcerațiile gurii faceți gargară cu ceai de coriandru cald. Pentru ochii umflați sau roșii, fierbeți o cană cu apă în care adăugați o linguriță cu semințe de coriandru. Lăsați la infuzat un sfert de oră, răciți și strecurați. Cu acest preparat se spală ochii. Mai puțin cunoscută, mierea de coriandru are proprietăți incredibile în combaterea balonărilor și a constipației, previne stările de greață, activează circulația sangvină, stimulează memoria, elimină gazele intestinale și este considerată bactericid și fungicid de excepție. Pentru detofixierea organismului se recomandă sucul de coriandru. Un sfert de cană cu co- riandru proaspăt și un sfert de cană cu pătrunjel proaspăt se spală foarte bine și se amestecă împreună cu 250 ml apă și o lingură cu pudră de chlorella, până se transformă într-o băutură cremoasă.

Uleiul generat de semințele de coriadru poate provoca reacții alergice la nivel respirator