Main menu

header

629 9 1de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

„Ginsengul românesc”, cum numesc specialiștii această plantă, prezintă numeroase beneficii pentru sănătatea femeilor, dar şi a bărbaţilor. Adevărată „plantă a dragostei”, brânca-ursului tratează infertilitatea, dezechilibrele hormonale sau lipsa dorinţei sexuale.

Antiseptic pentru zona uterină şi vaginală

Brânca-ursului a fost considerată decenii de-a rândul un adevărat panaceu pentru afecţiunile ginecologice, dar şi pentru tulburările psihice. Are efecte benefice asupra fertilităţii şi sistemului nervos. Este un remediu pentru persoanele cu tulburări anxioase. În cazul femeilor, brânca-ursului are efect stimulent asupra activităţii ovariene şi acţionează ca un antiseptic pentru zona uterină şi vaginală. Astfel, lipsa ciclului menstrual poate fi vindecată, planta având rol de a reda „ceasul biologic” al femeilor care sunt la risc de menopauză prematură. În caz de sterilitate feminină, se administrează sub formă de pulbere - o linguriță pe zi, consumată înainte de mesele principale. În cazul în care intervin stări de oboseală ca urmare a efortului fizic ori intelectual, pasta din pulbere de brânca-ursului, amestecată cu miere, este foarte indicată. Se administrează de patru-cinci ori pe zi.

Stimulează organismul să secrete estrogen

Cura cu tinctură de brânca-ursului poate preveni infecţiile urinare, deoarece planta este un antibiotic natural care elimină microorganismele ce se pot instala la nivelul aparatului urinar. Osteoporoza poate fi, de asemenea, prevenită cu ajutorul acestei plante, dat fiind faptul că aceasta stimulează organismul să secrete estrogen, un hormon esenţial pentru menţinerea densităţii osoase. Tinctura se prepară astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri cu pulbere de semințe și de rădăcină, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul bine și se lasă conținutul la macerat vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriță cu tinctură diluată în puțină apă. Tinctura de brânca-ursului gata preparată, ca și suplimentul alimentar bazat pe această plantă, se găseşte în magazinele naturiste.

Serveşte la dilatarea vaselor de sânge

Rădăcina şi frunzele de brânca-ursului au proprietăţi digestive şi antihipertensive, fiind recomandate în cazuri de ulcer, boli ale ficatului, stomacului, vezicii biliare, dar şi persoanelor vârstnice care se confruntă cu probleme la inimă. La bărbaţi, brânca-ursului ajută la dilatarea vaselor de sânge, fiind ideală pentru tratarea impotenţei. Infuzia se realizează punând la macerat două linguriţe cu plantă (frunze şi seminţe) în 100 ml apă de izvor, de seara până dimineaţa. Apoi strecuraţi lichidul. Peste planta rămasă în vas turnaţi 150 ml apă clocotită. După alte 15 minute, în infuzia obţinută adăugaţi apa în care s-a macerat planta. Se bea câte o cană zilnic, cu 15 minute înaintea meselor principale.

La nivel extern, tinctura de brânca-ursului are un puternic efect vasodilatator periferic, fiind de mare ajutor persoanelor care au probleme cu circulaţia