Main menu

header

629 8 1de Adrian Barna şi Sorin Dumitrescu

Eczemele, acneea, dermatita, negii, urticaria și inflamațiile externe sunt doar câteva dintre supărătoarele probleme ale pielii care nu deranjează numai prin afectarea stării de sănătate, ci și în relațiile sociale, prin influențarea aspectului exterior. Iată câteva soluții naturale pentru acestea.

Cu ulei de gălbenuș dispar eczemele

629 8 2Bolile de piele pot fi cauzate de o proastă funcționare a întregului sistem sau pot avea o natură externă, cauzate, de exemplu, de igiena precară sau de iritații. Ca regulă generală, trebuie să se ferească partea afectată de lumină și de soare și să se poarte un bandaj cu o unsoare sau cu un balsam protectiv. În cazul unei eczeme umede este de preferat a se evita apa. Zonele afectate se spală cu decoct de coajă de pin sau de stejar. În unele cazuri, acesta singur poate fi un tratament care să ducă la vindecarea completă. Dacă este necesară folosirea apei, aceasta trebuie fiartă și utilizată numai foarte fierbinte. Adesea se recomandă un regim prelungit, bazat numai pe fructe și pe legume crude, care în unele cazuri este suficient pentru a vindeca eczema.

Pentru uz extern se poate folosi ulei de gălbenuș. Acesta se prepară astfel: gălbenușurile de la niște ouă fierte tari se înțeapă cu o sârmuliță subțire și se țin deasupra unei flăcări de lumânare. La suprafața gălbenușurilor vor apărea niște picături. Acestea trebuie culese cu grijă. Ouăle se pot folosi mai departe pentru mâncare. Aceste picături sunt folosite ca „ulei” pentru ungerea locurilor afectate. Tratamentul s-a dovedit a fi foarte eficace. Se folosește seara, la culcare.

O altă soluție eficientă dacă vă confruntați cu eczeme, o rețetă veche spune că se beau trei căni cu infuzie de trei-frați-pătați (o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită, infuzată zece minute). Se mai face o pastă din frunze proaspete de busuioc și puțin ulei de măsline presat la rece. Se aplică pe zona afectată. De asemenea, se poate face o pastă din scorțișoară și suc de lămâie și se pune zilnic pe locul cu probleme. Se pot folosi și comprese locale cu apă de mare (apa în care s-a dizolvat sare de mare) sau cataplasme reci cu suc de cartofi.

Pentru eczeme și alte iritații ale pielii se mai poate face și un tratament intern cu decoct de coada-șoricelului și flori de soc, în proporții egale. Se fierb timp de 20 de minute, punându-se o lingură cu amestec la un pahar cu apă, și se ia o cană pe zi. Acest tratament curăță eczema și herpesul într-un timp foarte scurt.

Infuzia de măcriș, ideală pentru dermatită

În caz de acnee, se spală tenul cu un decoct preparat, timp de zece minute, din două lingurițe la 300 ml apă din următorul amestec de plante: țintaură, coada-calului, iederă, pelin, mentă și gălbenele, la care se adaugă șase linguri cu oțet de mere după răcire. După zvântare se tamponează ușor pielea cu tinctură de propolis 15%. Seara, se masează pielea obrazului cu o cremă pe bază de propolis.

Un eficient tratament împotriva buzelor crăpate este ungerea pielii extrem de sensibile din această zonă a feței cu vaselină sau se aplică ulei de măsline, ce calmează și face pielea mai suplă. De asemenea, se poate obţine un amestec din apă de trandafiri cu glicerină, în cantități egale, din care se tamponează buzele afectate de două-trei ori pe zi.

Pentru dermatită, care se manifestă prin roșeață, umflături, usturime, mâncărimi sau chiar bășici, crăpături și sângerări, spălați zona cu infuzie de măcriș galben. Pentru a potoli mâncărimea, clătiți pielea afectată cu apă în care au fiert morcovi sau aplicați sucul stors de la un castravete. Faceți o compresă pentru pielea inflamată, umezind un prosop într-o cană cu infuzie de gălbenele (aceste plante reduc inflamația și calmează pielea) sau de rocoină (înmoaie pielea și calmează mâncărimea). Pentru pso- riazis se poate face o pastă din pulbere de gotu kola, care se găsește la plafar, și se întinde peste zona afectată de dermatită.

Negii ies cu ulei de ricin

629 8 3Și în caz de negi, de alunițe sau de pete există soluții naturale. Negii sunt mici întărituri în piele - aceștia cresc și au rădăcină. Alunițele sunt decolorații ce apar pe unele părți din piele, și majoritatea sunt din naștere. Ele nu cresc și nu sunt periculoase, pe când negii nu numai că sunt neplăcuți la vedere, deseori - depinde de natura lor sau de alți factori -, aceștia pot deveni maligni. Pentru a elimina negii, preferabil imediat ce aceștia apar, cel mai eficace este folosirea acidului acetic (se găsește în farmacii) în mici picături pe fiecare neg - se întrebuinţează pipeta pentru a nu arde pielea dimprejur. Acest lucru se face seara, și persoana trebuie să aștepte până se usucă. În acest fel, negii dispar în câteva zile. De asemenea, uleiul de ricin este foarte eficient pentru dispariția negilor.

Pentru urticarie, se aplică pe piele de două-trei ori pe zi propolis spray 10%, după care se unge cu cremă de propolis. De asemenea, se face și se bea o infuzie din rădăcină de brusture preparată din 15 g pulbere de rădăcină la 300 ml apă clocotită, timp de 30 de minute. Se bea o cană pe zi. Altă infuzie: se folosesc 5 g coacăz-negru la 200 ml apă clocotită, timp de zece minute. Din aceasta se beau două-trei căni pe zi. În plus, se pun local cataplasme cu infuzie din mușețel, trei-frați-pătați și păpădie.

Sucul de nucă verde distruge pecinginea

În caz de inflamații externe, boli de piele, răni și abcese, se pune mușețel în apă rece, apa se dă în clocot, și florile se fierb timp de zece minute. Se folosesc aproximativ 800 g pentru o baie totală și jumătate pentru o imersie în șezut și 1/1 pentru imersia unei mâini sau a unui picior.

Pentru lupus eritomatos și tuberculos, o boală autoimună de piele, se fierbe în trei litri de apă, timp de 30 de minute, următorul amestec: 5 g rostopască, 3 g mărul-lupului, 70 g gălbenele și 40 g plop negru. Cu el se fac spălături locale și se pun comprese de trei ori pe zi. Pentru consumul intern se fierbe un amestec, timp de 30 de minute, într-un litru și jumătate de apă din: 3 g rostopască, 1 g mărul-lupului, 10 g gălbenele și 21 g plop negru. Se beau câte 50 ml ceai de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor.

În caz de pecingine, problemă a pielii caracterizată prin erupții cu bășicuțe care lasă pete scorțoase ce produc mâncărimi, se unge zona afectată cu suc proaspăt de nucă verde. Pentru ihtioză, adică nehidratarea pielii, se ung regiunile afectate, de trei-patru ori pe zi, cu ulei de cătină albă.

Vă doriți o piele catifelată și vreți să folosiți un tratament 100% natural? Radeți câțiva cartofi cruzi, fără coajă, şi aplicați această mască pe față timp de o oră

Pentru arsurile de vânt, se unge partea afectată cu gălbenuș și se lasă să se usuce. După 20 de minute se  îndepărtează cu apă și cu săpun

Contra așchiilor intrate în piele, un leac străvechi spune că zona se unge cu gudron și se înfășoară cu o bucată de bandaj îmbibat tot în gudron. După 15-20 de minute, capătul așchiei iese la suprafață