Main menu

header

630 10 2de Roxana Istudor şi Alexandru Filcu

Plantă perenă care crește în întreaga țară, anglica oferă farmaciei naturiste florile și rădăcina, cu proprietăți remarcabile pentru tratarea unui număr însemnat de afecțiuni.

Combate diareea

Anglica este o plantă care mai are multe secrete de dezvăluit. Totuși, este știut faptul că rădăcina conține tanin și amidon. La rândul lor, florile au proprietăți astringente, antiasmatice, antihemoroidale, antidizenterice, emoliente, diuretice, planta fiind utilizată și ca tonic în afecțiuni pulmonare. Se folosește o infuzie dintr-o linguriță cu rădăcină mărunțită pusă la 250 ml apă. Se fierbe timp de cinci minute, apoi se strecoară. Se poate consuma cu înghițituri mici în cursul zilei, maximum trei căni. Se poate administra și în convalescență. Pentru astm, o linguriță cu flori uscate mărunțite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, apoi se strecoară. Se pot consuma, la fel, cu înghițituri mici, până la trei căni zilnic. În cazul problemelor digestive (diaree), aceeași infuzie se poate administra cu înghițituri rare sau dintr-o dată.

Tonic pe perioada de convalescență

În caz de dureri externe sau interne, anglica poate fi folosită sub formă de cataplasmă sau decoct. De pildă, dacă aveţi dureri testiculare, poate fi utilizată cataplasma realizată dintr-un tubercul de anglică ras, pus pe un pansament și aplicat pe locul dureros, ca și pe diverse eczeme. Calmarea durerilor şi respectiv ameliorarea stării pielii vor fi rapide și evidente. De asemenea, se poate utiliza compresa cu anglică: două linguri cu rădăcină se țin în 250 ml apă timp de zece minute, apoi se strecoară. Se aplică extern, pentru ameliorarea durerilor. Anglica se folosește, totodată, cu bune rezultate, ca întăritor al organismului pe perioadele de convalescență. Astfel, o linguriță cu flori se pune la 250 ml apă clocotită, se acoperă timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă trei căni pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor.

Rădăcina de anglică se folosește și în gastronomie, grație conținutului ridicat de tanin și amidon, cu valoare nutritivă