Main menu

header

630 8 1de Roxana Istudor

Dumbravnicul este o plantă medicinală care mai are încă multe secrete de dezvăluit, dar există și unele afecțiuni în care și-a demonstrat calitățile încă din timpuri străvechi.

Calmant în caz de nevroză

Frunzele de dumbravnic conţin ulei eteric și tanin. Planta are în primul rând un efect antiseptic, putându-se folosi cu succes în distrugerea colibacililor și are, de asemenea, efect diuretic. În cazuri de colici intestinale, dureri abdominale sau de stomac, infecţii urinare, insomnii, nevroză sau palpitaţii, se poate folosi ceaiul de dumbravnic: două linguriţe cu plantă mărunţită se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma două astfel de ceaiuri. De asemenea, planta are urmări benefice, prin proprietățile sale, în tratarea amigdalitei.

Ameliorează hernia

Unele dintre cele mai vizibile efecte ale dumbravnicului se înregistrează în tratarea externă a unor afecțiuni. Astfel, decoctul are efecte uimitor de rapide în cicatrizarea diferitelor răni, ca și în flebite, hernie, plăgi greu vindecabile, ulcerații ale gambei. Se vor folosi patru linguri cu plantă la 500 ml apă. Se fierb timp de zece minute, apoi se strecoară și se fac pansamente sau frecţii, chiar băi cu acest decoct, mai ales în cazul paraliziilor sau al cefaleelor, cu urmări dintre cele mai benefice. De asemenea, tratamentul cu tinctură de dumbravnic se remarcă în caz de paralizii. Se prepară astfel: 20 g plantă mărunţită se pun cu 100 ml alcool alimentar de 70 de grade, timp de 15 zile, la temperatura camerei. Se agită des. Se strecoară, apoi se pot folosi câte zece picături - până la o linguriţă - diluate cu puţină apă, de trei ori pe zi.

ŞTIAŢI CĂ...

Dumbravnicul este una dintre cele mai iubite flori în Ţara Oașului? Tradițional, fetele şi flăcăii puneau dumbravnic în apa cu care se spălau de Sărbători, ca să fie plăcuţi de toată lumea.