Main menu

header

633 9 1de Roxana Istudor şi Cristian Blănuţă

Pe toată perioada verii se recoltează una dintre cele mai utilizate plante medicinale, splinuța, un remarcabil stimulent al me- tabolismului.

Adjuvant în calculoză renală

Splinuţa conţine acizi organici, saponine, flavonoide, taninuri, fiind astfel folosită pentru a combate numeroase afecțiuni. În perioada de înflorire, din iunie până la sfârşitul lunii august, tulpina se taie la circa 30-40 de centimetri de la sol şi se pune la uscat, în mănunchiuri. Splinuţa este indicată în afecţiunile inflamatorii ale rinichilor şi ale vezicii urinare. Se face o infuzie cu două linguri cu plantă mărunţită, peste care se toarnă 500 ml apă clocotită. Se pune la fiert, la foc mic, timp de zece minute, şi apoi se acoperă şi se lăsă la infuzat o oră. Se bea câte o ceaşcă de trei ori pe zi. O altă formulă eficientă este cea preparată din două linguriţe cu pulbere de splinuţă peste care se toarnă o cană cu apă rece. Se pune la fiert, iar la final se acoperă şi se lasă la infuzat jumătate de oră, după care se strecoară. Tratamentul durează două săptămâni, cu pauză de o lună, apoi se poate repeta. Împotriva calculozei renale, se macină planta cu râșnița de cafea, apoi se pune câte un vârf de cuțit din această pulbere sub limbă, timp de cinci minute. Se înghite cu apă. Se face acest tratament de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale, pentru o perioadă de 14 zile.

Inamicul candidozelor

Splinuţa tratează cu succes hemoroizii. Planta se macină, apoi peste o lingură cu pulbere din plantă se toarnă o cană cu apă clocotită. Aceasta se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se strecoară. Se beau câte două căni pe zi, cu înghiţituri mici. Tratamentul durează trei zile. De asemenea, splinuţa este eficientă în caz de furuncule şi de răni infectate. Frunzele proaspete de plantă se zdrobesc şi se aplică pe zona afectată. Se bandajează cu un tifon şi se lasă să acţioneze câteva ore. Tratamentul se face de două ori pe zi, timp de trei zile. Tot la nivel extern, splinuța este un inamic redutabil al ciupercii care cauzează candidoza orală. Se fac spălături ale gurii cu ceaiul de plantă, de mai multe ori pe zi, pentru efectul calmant și de cicatrizare. Totodată, potrivit unor cercetări derulate în Germania, splinuța este una dintre plantele care pot distruge candidoza vaginală. Cu ceaiul de plantă se fac spălături de două ori pe zi, cu ajutorul unui irigator.

Redutabilă în stimularea metabolismului

Pentru capacitatea de stimulare a metabolismului, splinuța se folosește într-un tratament de două săptămâni, astfel: o linguriţă cu plantă mărunţită se fierbe în 200 ml apă, timp de 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se beau câte trei căni pe zi. În cazul în care suferiți de indigestie, reumatism, gută asociată cu tulburări în metabolismul acidului uric sau diverse afecțiuni ale sistemului genital, preparați o infuzie din o linguriţă cu vârf cu splinuță care se opăreşte în 250 ml apă, iar după cinci minute se strecoară. Se consumă câte două-trei căni pe zi.

Deși splinuța nu are contraindicații, este recomandat ca înainte de tratamentul cu această plantă să consultați un specialist