Main menu

header

633 8 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Plantă utilizată și prețuită pentru proprietățile ei, socul a fost alături de medicina populară din cele mai vechi timpuri. Este folosit în continuare pe scară largă, având acțiune terapeutică extinsă.

Siropul din fructe învinge obezitatea

Calitățile socului îl fac un remarcabil aliat al organismului în caz de afecțiuni renale și vezicale, ale căilor urinare, colici abdominale sau renale, constipație, crize gutoase. Remediul de soc se prepară din două lingurițe cu flori mărunțite la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se vor consuma trei ceaiuri călduțe pe zi. Ca laxativ, funcționează băut seara, înainte de culcare. Împotriva obezității este indicat consumul de fructe de soc uscate, zdrobite și fierte timp de zece minute. Se pot consuma două-trei reprize zilnic, cu 15 minute înainte de masă.

Reduce durata bolilor respiratorii

Nenumărate studii extinse au pus în evidență efectele benefice ale socului în afecțiunile căilor respiratorii. Ca urmare, există directive europene care recomandă folosirea plantei în cazurile de răceală cu manifestări nazale, bronhice și la nivelul gâtului. Socul s-a remarcat prin efecte antivirale, de stimulare a transpirației, ceea ce duce la reducerea considerabilă a timpului de manifestare a răcelilor și a gripei. Se beau în prima zi de manifestare a răcelii câte două-trei căni cu infuzie fierbinte de flori de soc, continuându-se tratamentul în următoarele zile cu consumarea unui litru de infuzie zilnic. De asemenea, florile de soc contribuie la eliminarea apei din țesuturi. Specialiștii atestă faptul că, dată fiind calitatea de excelent detoxifiant al organismului pe care o posedă socul, un litru de ceai pe zi poate fi benefic și în cazuri de cancer.

Aliat împotriva durerilor cronice

Numeroase persoane suferă de dureri cronice frecvente. În sprijinul acestora vin tratamentele pe bază de soc. Astfel, împotriva migrenelor acționează tratamentul cu infuzie consumată fierbinte, câte una-două căni. Pentru durerile în gât se folosește aceeași infuzie, cu care se face gargară de trei ori pe zi (ajută la eliminarea secrețiilor în exces, fiind benefică și în tratarea tusei uscate). În ceea ce privește durerile reumatismale, foarte indicată este o cură de trei săptămâni cu infuzie combinată din flori de soc. Se prepară astfel: două lingurițe cu flori mărunțite se pun la 250 ml apă clocotită, se acoperă pentru zece minute, apoi se strecoară și se consumă câte trei ceaiuri călduțe pe zi.

Eficient în caz de chist ovarian

Pentru probleme interne cum sunt chistul ovarian, ovarele polichistice, fibromul uterin și mastoza, un foarte bun tratament este cel cu tinctură de soc. Se găsește preparată la magazinele naturiste sau se poate prepara acasă astfel: se pun într-un borcan cu capac 15 linguri cu pulbere din flori de soc peste care se adaugă 400 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă la macerat 15 zile, după care se filtrează, iar amestecul se pune în sticluțe de capacitate mai mică, închise la culoare. Se administrează o lingură cu tinctură diluată cu 100 ml apă dimineața, pe stomacul gol, și aceeași doză seara, înainte de masă.

Combate tulburările de vedere

Tulburările nervoase, inclusiv cele de vedere, pot fi tratate cu un preparat din soc. Este vorba despre pudra obținută din fructe mature uscate, care se macină fin și din care se pot lua patru lingurițe zilnic, pe stomacul gol, după care nu se consumă nimic timp de 15 minute. Acest tratament care se urmează timp de patru săptămâni a dovedit eficacitate în îmbunătățirea vederii, în special a celei nocturne. Aceeași pulbere din flori de soc stă la baza unor cercetări ale specialiștilor din Serbia, care au constatat că florile de soc administrate în paralel cu medicamentele cu acțiune sedativă asupra sistemului nervos central reduc spectaculos efectul acestora. Din pulberea de soc se administrează câte o linguriță de trei ori pe zi. O cură durează maximum o lună și jumătate, după care se face o pauză de trei săptămâni.

Folosite în doze mari (peste 200 g pe zi), boabele de soc duc la intoxicări asociate cu stări de vomă, arsuri la stomac, iritarea gâtului, dificultăți de respirație, convulsii

Socata, un tonic preţuit

633 8 2Florile de soc sunt renumite și pentru faptul că stau la baza preparării unei băuturi foarte populare: socata. Se umple un borcan de zece litri cu apă, se adaugă 10-14 flori proaspete, patru-cinci lămâi tăiate felii, 1 kg de zahăr și 10 g drojdie de bere. Se lasă amestecul la soare sau la căldură, pentru fermentare, acoperit cu un tifon, timp de două zile, amestecând cu o lingură din lemn de mai multe ori pe zi. Apoi se strecoară și se pune în sticle cu dop, care se păstrează la rece. Spumantă ca o șampanie, această băutură este preparată în multe case în sezonul de înflorire a socului (mai-iunie).

Renumit pentru efectul de întinerire a organismului

Socul și-a demonstrat efectele asupra persoanelor înaintate în vârstă, în special din perspectiva refacerii organismului. Un studiu desfășurat în Elveția a evidențiat faptul că administrarea timp de o săptămână a câte 9-15 g flori de soc pe zi, sub formă de infuzie sau de pulbere, a avut ca rezultat reducerea greutății corporale, normalizarea tensiunii arteriale, ameliorarea digestiei. Un alt efect notabil a fost îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare a participanților la testare, mulți dintre ei relatând că în bună măsură le-au revenit facultățile intelectuale și tonusul psihic.