Main menu

header

633 6 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cu o istorie veche de trei milenii, medicina tradiţională chineză se numără printre cele mai complexe sisteme, având la bază coexistenţa organelor şi sistemelor organismului uman - inclusiv pe plan emoţional şi sufletesc - cu mediul înconjurător. Faptul că o plantă-minune, care dă speranțe reale bolnavilor de cancer, provine din această medicină nu este surprinzător.

Boala nu mai revine

Medicina chineză pune mare preţ pe natură, percepută ca „seva” din care îşi extrage toate medicamentele ce stau la baza comuniunii sănătoase dintre om şi mediul înconjurător. La fel de veche ca medicina în sine este şi planta lei gong teng, cunoscută în România sub numele „tunetul din vița-de-vie al lui Dumnezeu”, care a făcut senzație în opinia publică prin faptul că au reuşit să dispară în 40 de zile mai multe tumori. Testată de specialişti ai Centrului de Cancer din cadrul Universităţii Minnesota, a relevat capacitatea de a combate eficient și rapid celulele canceroase cu ajutorul unei substanțe pe care o conține, triptolida. Mai mult, s-a constatat că, după încetarea tratamentului cu lei gong teng, tumoarea nu mai revine, aşa cum se întâmplă de multe ori după efectuarea procedurilor moderne. „Acest tratament este absolut incredibil. Poate omorî celulele tumorii!”, arată doctor Ashok Saluja, unul dintre specialiștii care au derulat cercetarea.

Eradicarea tumorilor, în mai puțin de șase săptămâni

Cercetările din ultima perioadă, care se concentrează pe proprietățile „tunetului din vița-de-vie al lui Dumnezeu”, duc spre concluzia că planta dă mari speranțe în vindecarea uneia dintre cele mai teribile forme de cancer, cel de pancreas, în care rata de supraviețuire este foarte mică (sub 5% dintre cei diagnosticați mai trăiesc cinci ani), chiar și dacă boala este descoperită în stadiu incipient, notează all-natural.com. Cercetătorii din Minnesota au observat că un extract din plantă generează moartea programată a celulelor cancerului de pancreas, în același timp suprimându-le și creșterea și implicit extinderea. Eradicarea cancerului în cadrul testelor a durat mai puțin de șase săptămâni și a continuat chiar și după întreruperea tratamentului, arată publicația „Science Translational Medicine”. Studiile de laborator au arătat, de asemenea, că triptolida este capabilă să omoare celule ale cancerului de colon, de prostată, de plămâni, de sân, de rinichi și cerebral.

Scade apetitul cu 80%

Lei gong teng şi uluitoarele sale proprietăţi nu se află însă pentru prima dată în atenţia savanţilor. Uimitoarea plantă este folosită de secole în medicina tradițională chineză ca un redutabil antiinflamator. Combate cu succes artrita și alte boli autoimune, cum este scleroza multiplă. Aceste proprietăți au fost, de altfel, cele care au atras atenția cercetătorilor, iar dovezile nu au întârziat. Astfel, celastrol, un compus conţinut de această plantă, reduce cu rapiditate consumul de alimente la 20%, ceea ce duce la o scădere în greutate de 45%, informează ScienceAlert. Extractul ar putea fi folosit pe viitor pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a persoanelor care suferă de obezitate şi de complicaţii asociate, cum ar fi bolile cardiace sau diabetul de tip II. „Dacă acest medicament va funcţiona şi la oameni ca la şoareci, ar putea fi o metodă puternică de a trata obezitatea şi de a îmbunătăţi sănătatea multor pacienţi”, explică endocrinologul Umut Ozcan. La doar o săptămână de la începerea tratamentului, şoarecii obezi au redus consumul de alimente cu 80 de procente. La finele celei de-a treia săptămâni, cobaii au pierdut aproape jumătate din greutatea corporală, în cea mai mare parte din reducerea rezervelor de grăsime. Această „cură” este considerată chiar mai eficientă decât alternativa chirurgicală, operaţia de micşorare a stomacului. S-a constatat, în paralel, scăderea nivelului de colesterol, îmbunătăţirea funcţiilor hepatice şi metabolizarea glucozei. Împreună, aceste efecte se traduc printr-un risc mai scăzut de boli de inimă, de ficat gras ori diabet.

Cea mai bună formă de asimilare a plantei este extractul, ce conține elementele esențiale din lei gong teng, în stare concentrată. Este disponibil și în România

Preparare corectă şi administrare îndrumată

În mod tradițional, planta este utilizată pentru calmarea durerilor, ameliorând totodată și inflamațiile diverse în cazul pacienților care au articulații dureroase și probleme de mobilitate. Se folosește și singură, și în combinație cu alte plante cu aceleași efecte. În paralel însă, planta mai este supranumită și „șapte pași spre moarte”, cu direcționare clară spre faptul că este toxică și că de aceea trebuie folosită doar la recomandarea și sub supravegherea unui specialist. În mod normal, o doză zilnică nu trebuie să depășească maximum 15 grame, cu instrucțiuni clare de descojire a rădăcinii înainte de prepararea decoctului. Mai mult, rădăcina trebuie coaptă cel puțin 60 de minute înainte de combinarea cu alte plante, apoi coaptă alte 15 minute pentru scăderea gradului de toxicitate. În condiții de preparare corectă și de administrare îndrumată, planta nu are efecte secundare semnificative, arată acupuncturetoday.com.