Main menu

header

634 8 3de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

Majestuosul stejar oferă lumii tratamentelor naturiste preparate eficiente în lupta cu mai multe afecțiuni, grație unor proprietăți remarcabile.

Eficient în gastrită hiperacidă

Stejarul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente şi tonifiante. Preparatele din coajă şi fructe de stejar sunt remedii naturiste recunoscute pentru boli ale stomacului, hemoroizi, faringite, gingivite, dar şi pentru degerături, arsuri şi transpiraţia excesivă a membrelor. Pentru ameliorarea gastritei hiperacide, ulcerului şi enteritelor, de pildă, se recomandă un decoct preparat dintr-o linguriţă cu scoarţă mărunţită la 200 ml apă rece. Amestecul se fierbe 20-30 de minute. Se consumă două căni pe zi, între mese. De asemenea, pentru tonifierea sistemului digestiv, fitoterapeuții recomandă cafea de ghinde măcinate (fructe de stejar prăjite până la înroșire, nu înnegrire), eficientă în special în cazul persoanelor cu anumite sensibilități la stomac.

Remediu extern pentru mătreaţă

Pentru uz extern se foloseşte decoctul de scoarţă, precum şi pentru gargară în tratamentul afecţiunilor gâtului, stomatite şi sângerări gingivale. Decoctul de scoarţă folosit sub formă de băi de şezut este eficient în caz de hemoroizi, iar clătirea părului cu acest decoct combate eficient mătreața, arată specialiștii. Pentru spălături şi comprese se utilizează un preparat realizat din două linguri cu scoarţă de stejar, care se lasă la infuzat zece minute, şi încă două ore înainte de strecurare. Ceaiul din scoarţă de stejar poate fi folosit şi pentru spălături locale.

Frunzele, sedativ de seamă

Scoarța și frunzele de stejar au efect antiinflamator și sedativ. Ca urmare, baia cu adaus de extract de stejar îmbunătățește circulația sângelui și fortifică sistemul imunitar. Se folosește un decoct mai puternic, realizat din o lingură cu amestec proaspăt sau uscat (frunze și scoarță de stejar, în proporții egale), la care se adaugă 200 ml apă clocotită și se fierbe timp de trei minute. Se răcește și se strecoară. Stejarul conţine, printre altele, taninuri, pectine, răşini şi săruri minerale. De aceea, este folosit și sub formă de ceai revigorant. La o linguriță cu frunze mărunțite (sau trei-patru frunze întregi) se toarnă 400-500 ml apă fiartă, se infuzează câteva ore și se administrează în decursul zilei, împărțit în trei-opt doze.

Preparatele pe bază de coajă sau fructe de stejar consumate în exces pot provoca o serie de neplăceri, cum ar fi iritaţiile gastrice, vărsăturile și constipația