Main menu

header

635 8 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Hibiscusul, cultivat în România mai mult ca plantă ornamentală, are proprietăți energizante de excepție, putând înlocui, de pildă, cafeaua de dimineață. În plus, luptă cu succes cu o serie de afecțiuni.

Răcoritoarele fortifică și dinamizează

Tot mai prezent în lumea produselor naturiste, hibiscusul capătă pe zi ce trece renumele de plantă care redă energia și vitalitatea. De interes pentru combinațiile medicinale este varietatea sabdariffa, originară din Orient. O lungă linie de băuturi fortifiante și ceaiuri se realizează din această plantă, care a demonstrat certe calități răcoritoare și reconfortante, ca și efecte stimulatoare dintre cele mai remarcabile - se spune deseori că se pot compara cu ale cafelei! O delicioasă băutură din hibiscus se prepară astfel: cinci linguri cu plantă se fierb într-un litru de apă, timp de zece minute, la foc mic, apoi se strecoară. Dacă doriți să obțineți un sirop energizant, în acest ceai se adaugă 300 g zahăr. Lichidul se fierbe, tot la foc mic, până se îngroaşă. Înainte de a lua vasul de pe foc, se încorporează sucul unei lămâi, amestecând conținutul cu o lingură din lemn. Siropul se toarnă cald în borcane sterilizate, cu capac etanş. Se administrează câte o lingură după mesele principale, cu evidente efecte relaxante asupra organismului.

Infuzia luptă cu alcoolismul

Din florile acestui tip de hibiscus se pot obține infuzii și decocturi cu urmări benefice pentru organism, grație prezenței în componența plantei a unui mare număr de substanțe specifice, în special acizi: hibiscic, citric, malic, tartric, oxalic. Ceaiul de hibiscus sabdariffa este delicios, cu o culoare roșie accentuată, fiind consumat în țări precum Egipt, Jamaica, Thailanda, Mexic, India. Cercetările au demonstrat beneficiile importante pentru sănătate ale acestui ceai, pe care civilizațiile antice le-au descoperit și le-au utilizat: tratarea afecțiunilor renale, digestive, ameliorarea hipertensiunii, a diabetului și hipercolesterolemiei, arată sciencedirect.com. Important de menționat este faptul că florile plantei reduc absorbţia alcoolului în organism, fiind benefice în combaterea alcoolismului. Infuzia se obține din o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de cinci minute.

Tratament împotriva pierderii părului sau a albirii premature

Medicina naturistă folosește florile acestei specii, dar și caliculele plantei. În Malaiezia se bea suc proaspăt obținut din acestea, datorită conținutului ridicat în vitamina C și antocianozidelor. De asemenea, în medicina ayurvedică, rădăcinile sunt utilizate pentru vindecarea tusei și ca tratament împotriva pierderii părului sau a albirii premature a acestuia. Și frunzele au întrebuințare tradițională, în special în India, Africa și Mexic, unde infuziile din acestea sunt folosite pentru efectele lor diuretice, hipotensive, precum și pentru scăderea vâscozității sângelui sau a febrei. Pentru maceratul din hibiscus la rece aveți nevoie de două linguriţe cu pulbere și 250 ml apă. Se amestecă și se lasă la macerat timp de opt ore, după care băutura se filtrează şi se consumă. Doza zilnică este de trei căni pe zi, iar terapia trebuie continuată timp de o lună. Acest preparat este un tonic al sistemului nervos, care combate oboseala cronică şi stresul.

Ceaiul de hibiscus sabdariffa amestecat cu măceșe, ca și cu alte fructe de pădure, constituie nu numai un produs medicinal benefic, ci și un aliment cât se poate de hrănitor