Main menu

header

637 11 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Plantă de excepție, brusturele are proprietăți detoxifiante redutabile, care îl recomandă în foarte multe afecțiuni. Este foarte valoros, de asemenea, într-un domeniu în plină expansiune: prevenția.

Maceratul la rece drenează colonul

Potrivit unor date statistice tot mai alarmante, cancerul de colon înregistrează o incidență crescută. Pentru prevenirea afecțiunii se administrează maceratul la rece din rădăcină de brusture, câte un pahar înainte de fiecare masă, în cure de două-trei luni, urmate de o lună de pauză, după care administrarea se poate relua. Acest tratament drenează colonul, ajutând, totodată, la menținerea sau la refacerea florei intestinale normale. De asemenea, tratamentul cu macerat la rece de brusture are efecte antitumorale directe la nivelul colonului. Maceratul la rece se prepară astfel: două lingurițe cu pulbere de rădăcini de plantă (obținută prin măcinarea cu râșniță electrică) se pun într-un pahar (200 ml) cu apă și se lasă vreme de zece ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Se consumă unu-trei pahare pe zi, pe stomacul gol, cu minimum 15 minute înainte de masă. Cura cu macerat poate dura trei-șase săptămâni. În plus, curele cu brusture administrat sub formă de infuzie combinată, câte 500 ml pe zi, timp de minimum 40 de zile, sunt un excelent profilactic pentru cancerul la sân. Tratamentul este valabil și pentru cazuri de fibroame sau de chisturi mamare cu risc de malignizare. Brusturele are o acțiune reglatoare hormonală foarte eficientă, mai ales asupra ovarelor.

Reduce glicemia

637 11 2Brusturele se remarcă și prin capacitatea de a preveni diabetul. Studii recente au relevat faptul că tratamentul cu brusture reduce glicemia cu aproximativ 12%. Așadar, persoanele cu predispoziție la această boală, care a ajuns adevărată epidemie la nivel mondial, pot face în fiecare anotimp cure cu tinctură de brusture, din care se ia câte o linguriță de patru-șase ori pe zi. De asemenea, brusturele reduce producerea de glucoză la nivel hepatic și stimulează secreția de insulină din celulele pancreatice. Un tratament cu tinctură durează trei-șase săptămâni. Pentru a obține tinctura de brusture se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri cu pulbere de rădăcini, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar de 40 de grade. Se închide perfect borcanul și se lasă la macerat vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează diluată în puțină apă.

Inamic al tromboflebitei

Cercetări extinse au dat la iveală capacitatea brusturelui de a combate tromboflebita, în special grație reducerii formării cheagurilor de sânge și a atenuării inflamării pereților venoși. Pentru prevenirea acestei afecțiuni (inclusiv a recidivelor), este recomandată cura cu infuzie combinată de rădăcină de brusture, din care se bea câte un pahar de 200 ml de două ori pe zi. Decoctul combinat de rădăcină de brusture se obține din două lingurițe cu pulbere de plantă într-un pahar cu apă, care se lasă să macereze vreme de șase-opt ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de cinci minute în 200 ml apă, după care se lasă să se răcească. În final se combină cele două extracte, iar preparatul obținut se va administra pe parcursul unei zile.

Stimulează formarea de bacterii „bune”

Zaharurile nedigerabile din rădăcina de brusture stimulează formarea de bacterii „prietenoase”, de tip bifidus, iar întărirea florei intestinale generează imunitate sporită și o mult mai bună capacitate a organismului de a lupta cu agresiunile exterioare, de la poluare la alimentație nepo- trivită și stres. Ca urmare, brusturele își demonstrează din nou capacitatea de prevenție. Pentru a obține aceste rezultate, se administrează pulberea, câte două lingurițe pe zi, dimineața și seara. Un tratament durează trei săptămâni și se poate relua, la nevoie, după cinci zile de pauză. Pulberea de brusture se obține din rădăcină de plantă măcinată fin cu râșnița sau în piuă, după care se cerne prin sita pentru făină. Se depozitează într-un borcan de sticlă închis perfect. La administrare, se ține sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă.

Atenție! În general, pulberea de brusture nu își păstrează calitățile mai mult de 14 zile, deoarece, prin oxidare, tinde să-și piardă proprietățile terapeutice

Contra excesului de sebum

Decoctul de brusture, combinat de regulă cu cel din frunze de urzică, este rețeta-minune pentru sănătatea și pentru frumusețea părului. Cu acest preparat folosit din timpuri străvechi se face ultima clătire, lăsându-l câteva minute pe păr, după care nu se mai clătește cu apă. De asemenea, rădăcina de brusture, administrată intern sub formă de decoct combinat, câte 600 ml pe zi, curăță tenul de iritații, în special în caz de exces de sebum. Implicit, planta este un tratament eficient și contra acneei și a problemelor alergice ale tenului. După tratamentul cu brusture, pielea devine mai luminoasă, mai catifelată și mai curată.