Main menu

header

637 10 1de Cătălina Tăgârță

Pentru a vă bucura din plin de ieșirile în aer liber și a vă expune la soare cu riscuri minime, este necesar să acordați atenție îngrijirii și protecției pielii. Aceasta este un fel de barieră între organele interne ale corpului și mediul extern, funcția sa principală fiind aceea de a proteja organismul de orice formă de agresiune. Astfel, oamenii trebuie să conștientizeze faptul că acest organ trebuie îngrijit foarte bine și, implicit, protejat, susține Liliana Simidon (număr de telefon: 0758.036.260), specialist în fitoterapie. Terapeuta ne-a explicat cum trebuie să vă pregătiți pentru expunerea la soare și cum puteți scăpa de inesteticele pete apărute pe față din cauza astrului zilei.

„Faceți o cură cu betacaroten”

637 10 3- Doamna Simidon, ce măsuri trebuie să luăm pentru a avea o piele frumoasă în sezonul acesta?

- Pielea are o importanță majoră pentru noi, fiind cel mai întins organ din corp - reprezintă practic 10% din greutatea noastră -, iar desfășurat ar ocupa o suprafață de circa doi metri pătrați la adulți. Dacă ne gândim la vacanțe, este evident că trebuie să începem să ne pregătim cum se cuvine pentru a ne asigura sănătatea pielii. Primii pași care trebuie făcuți ne duc cu gândul la hidratarea corespunzătoare. Așa cum facem dușul extern zilnic, tot așa trebuie să consumăm și intern până la 2,5 litri de lichide zilnic. Aici includem și sucurile de legume pe care ar trebui să le bem în fiecare zi, dar, pentru siguranță, acestea vor fi obținute numai în casă, cu ajutorul unui storcător de fructe. Și în situația în care veți merge la plajă, trebuie să începeți deja să faceți o cură cu betacaroten, care vă va ajuta să aveți un bronz sănătos și vă poate feri de radiațiile ultraviolete, care sunt atât de nocive.

- Adică să începem să consumăm morcovi? În asta ar consta cura?

- Și morcovi, dar și capsule ca atare. Pontul este să faceți asta cu minimum o lună înainte să vă expuneți la soare și veți obține un bronz perfect. Se pot consuma și morcovi, dar, când este vorba despre cantități mari, persoana se îngălbenește. Însă apelând la capsule stați fără grijă. Iar dacă optați pentru unele cu concentrație mai mare, una singură pe zi e suficientă.

„Scăpaţi de celulele moarte cu un amestec din sare grunjoasă cu ulei de măsline sau de migdale”

637 10 4- Ce alte metode naturiste mai putem folosi pentru a ne pregăti corespunzător pielea pentru vară?

- Un mijloc de curățare în profunzime a stratului de celule moarte este un amestec din sare grunjoasă cu ulei de măsline extravirgin sau de migdale. Acesta este un regal pentru față, ca să nu mai vorbim despre uleiul de argan, care este renumit.

- Cât se lasă pe ten această mască miraculoasă?

- După ce amestecați cele două ingrediente, deci uleiul cu sarea grunjoasă, le lăsați să se întrepătrundă, apoi aplicați pe piele, iar după circa 20 de minute faceți un duș alternant, cald-rece, care se termină întotdeauna cu rece. După aceste operații se aplică pe față o cremă foarte grasă, iar în rest, un lapte de corp de o calitate foarte bună. În situația în care nu aveți lapte de corp, luați pur și simplu ulei de măsline și aplicați cu încredere. Trebuie însă să conștientizați faptul că este obligatorie o mică pregătire a pielii, în sensul că trebuie să vă expuneți gradat la soare, și nu în intervalul 10:30-16:30. E interzisă expunerea în perioada de risc maxim. Soarele poate fi și prieten, dar și un mare dușman. El este necesar deoarece determină formarea vitaminei D, care, bineînțeles, se știe că ajută la formarea și absorbția calciului în organism. Calciul este foarte important pentru sănătatea oaselor - în scheletul osos există circa un kilogram de calciu...

Atenţie! Zeama de lămâie aplicată pe față favorizează apariția ridurilor

637 10 5- În cazul în care, fie din pricina pregătirii necorespunzătoare, fie din cauza tipului de piele sau predispoziției genetice, apar pete de la soare, ce este de făcut?

- Acelea sunt așa-numitele pete de bătrânețe sau lentigo. Cea mai bună soluție pentru lentigo este sucul de păpădie proaspăt stors. Se poate folosi amestecat cu o picătură, maximum două, de suc de lămâie, dar, atenție: lămâia în timp „sapă” în piele, favorizează apariția ridurilor! Așa că eu recomand doar seva de păpădie simplă. Se strânge pur și simplu tulpina între degete, iar zeama obținută se aplică pe zona afectată.

- Seva se aplică direct cu mâna sau cu ajutorul unei comprese?

637 10 2- Depinde de zona afectată. Însă cel mai bine este să previi. Petele de la soare sunt destul de urâte, mai ales că apar și la persoane tinere. De aceea, avertizez mereu: atenție mare, soarele face ravagii, apar atâtea cazuri de cancer, pete, arsuri, luați-vă toate măsurile necesare pentru a le preveni! Sunt mulți tineri care dorm pe plajă. Chiar dacă stau sub umbrelă, razele ajung la piele și sunt extrem de nocive. Inconștiența aceasta conduce la arsuri și pete, care pot provoca adevărate traume.

- Ce altceva se mai poate face contra petelor?

- Și uleiul de morcov este o sursă importantă de betacaroten cu efect benefic.

- De câte ori trebuie aplicat?

- Ideal este să se dea atât dimineața, cât și seara. Dar dimineața este mai complicat, întrucât persoana trebuie să stea ceva vreme cu el pe față și apoi să se clătească bine, fiindcă este galben.

„Recomand seva de păpădie simplă. Se strânge pur și simplu tulpina între degete, iar zeama obținută se aplică pe zona afectată“

Până la utilizare, este bine ca planta să fie păstrată la congelator

- Ce le recomandați celor care nu au acces zilnic la un lan de păpădie, deci care nu pot dispune de această plantă în stare proaspătă la orice oră?

- Păpădia, a cărei sevă proaspăt stoarsă este foarte eficientă contra petelor solare, nu trebuie culeasă de pe marginea drumului, unde e poluare. Ideal este ca planta să fie culeasă din câmp sau din propria grădină, să fie cât mai curată, pentru a vă putea bucura de toate proprietățile nealterate. Iar dacă nu aveți în apropiere o sursă de încredere, puteți culege mai multă când aveți ocazia și să o păstrați la congelator în pungi de plastic.