Main menu

header

637 9 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Originară din Anzi, lămâița, cunoscută și sub denumirea de iarba Luizei sau verbina de India, este un vestit remediu al afecțiunilor respiratorii, cât și un dezinfectant eficace care distruge virusurile și bacteriile.

Acționează asupra distoniei vegetative

Suferiți de insomnie ușoară? Tahicardie? Digestie lentă? În perioada verii, lămâița sare urgent în ajutorul celor cu astfel de probleme. Mai mult, planta acționează și asupra sistemului nervos vegetativ, cel care coordonează funcționarea organelor interne, reglând metabolismul. În cazul distoniei vegetative sau al nevrozelor gastrice, pentru un efect maxim se asociază lămâița cu menta, în proporții egale. Se amestecă 30 g frunze de lămâiță cu 30 g frunze de mentă până se obține o pulbere omogenă. Ulterior, două linguri cu plante se lasă la infuzat un sfert de oră în 200 ml apă clocotită. Se consumă trei căni pe zi.

Înlătură crampele gastrointestinale

Un efect excepțional îl au preparatele din lămâiță asupra gastritei cronice, a ulcerului duodenal sau a afecțiunilor căilor biliare. Se amestecă 20 g frunze de lămâiţă cu 20 g frunze de fenicul, 20 g frunze de mentă şi 20 g rădăcină de obligeană uscată. O lingură din preparatul rezultat se opăreşte cu 200 ml apă fiartă. Se lasă la infuzat zece minute, apoi preparatul se consumă cald, înghiţitură cu înghiţitură. Se administrează o cană de trei ori pe zi. De asemenea, planta are rolul de a stopa într-un timp-record crampele gastrointestinale. Se amestecă 30 g frunze de lămâiţă cu 15 g seminţe de fenicul, 20 g frunze de mentă, 10 g rădăcină de valeriană. Se folosesc două linguriţe cu amestec la o cană cu apă fiartă. Se lasă la infuzat zece minute şi se consumă preparatul când a ajuns la temperatura camerei, două-trei căni pe zi.

Utilă în migrene

Când migrenele nu vă dau pace, lămâița poate face adevărate minuni. Se lasă la infuzat o jumătate de oră o lingură cu plantă uscată de lavandă, muşeţel, rozmarin şi mentă. După o jumătate de oră, infuzia poate fi consumată, fiind recomandate una sau două căni înainte de culcare. Preparatul ajută, totodată, și la instalarea somnului. Oboseala și neliniștea pot provoca adesea bătăi neregulate ale inimii. Amestecați 30 g frunze de lămâiţă cu 30 g flori de păducel, 30 g flori de muşeţel şi 30 g rădăcină de valeriană, toate uscate. Se pune o linguriţă cu amestec la o cană cu apă fiartă. Se consumă două căni pe zi. Pentru un gust mai bun, se poate îndulci cu miere.

Uleiul distruge paraziții

Uleiul esențial de lămâiță are proprietăți de deparazitare, mai cu seamă împotriva anumitor paraziți care provoacă infecțiile tropicale. De asemenea, acționează împotriva anumitor bacterii, printre care și helicobacter pylori, cauzatoare de ulcer și de cancere stomacale, precum și de febră Dengue. Dacă vă deranjează ciupiturile de țânțari, masați locul afectat cu o picătură de ulei esențial de lămâiță. De asemenea, puteți pune ulei esențial de lămâiță în cameră sau pe haine. Efectul este același. Nu uitați să respectați o igienă strictă în același timp, nu vă dați cu parfum și nu purtați haine deschise la culoare!

Pentru revigorarea organismului, picurați în apa de baie câțiva stropi de ulei esențial de lămâiță