Main menu

header

638 11 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Prețuit din vechime, plopul s-a dovedit nu doar un furnizor de lemn, ci și un aliat al sănătății. Tradiția i-a consacrat un loc important în medicina naturistă, fiind folosit și astăzi pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni.

Ceaiul, în război cu cistita

Mugurii de plop au o compoziție chimică de excepție - conțin ulei volatil, ulei gras, taninuri, rezine, acid malic, acid galic, manitol, compuși de natură flavonică, saponine. Ca urmare, acțiunea farmacologică este extinsă: sunt astringenți, antiinflamatori, analgezici, balsamici, antiseptici, diuretici, antifebrili, calmanți (mai ales în inflamațiile căilor urinare). În caz de bronșite, afecțiuni renale, cistite, astm etc., se recomandă un ceai din una-două lingurițe cu muguri mărunțiți, care se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi.

Succes sigur în afecțiuni renale

Mugurii de plop se remarcă, de asemenea, prin acțiunea cicatrizantă. Substanțele cu caracter fenolic au proprietatea de a distruge microorganismele, iar flavonele favorizează diureza, cu eliminarea acidului uric. În consecință, mugurii de plop pot fi folosiți cu succes în afecțiuni renale, des combătute de tinctura de muguri de plop, care se prepară astfel: 50 g muguri mărunțiți se pun în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se astupă ermetic și se agită zilnic, de mai multe ori pe zi. Se strecoară după 15 zile și se pune amestecul într-un recipient de capacitate mai mică. Se iau 60 de picături, dizolvate în miere, de patru-cinci ori pe zi. De asemenea, pentru aftele bucale se administrează patru linguri cu miere combinate cu patru linguri cu tinctură de muguri de plop. Se consumă acest preparat pe parcursul unei zile, câte o linguriță, din oră în oră.

Unguentul, recomandat în spondiloză

638 11 2Mugurii de plop sunt recomandați și în spondiloză, deopotrivă intern și extern. Decoctul se prepară din o linguriță cu muguri mărunțiți la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară și se poate consuma. Extern, tinctura poate sta la baza unor unguente foarte eficiente: o parte tinctură se amestecă bine cu două părți masă grasă sau, în altă formulă, muguri zdrobiți bine, puși cu ulei la macerat pentru patru săptămâni, apoi strecurat amestecul și completat cu ceară de albine, pentru a obține o cremă mai consistentă. Totodată, acneea poate fi tratată cu tinctura din muguri de plop, prin tamponare de două-trei ori pe zi a locurilor afectate. Iar pentru diverse micoze, răni și arsuri, ulcere varicoase sau eczeme infecțioase, pe o farfurioară curată se pun trei lingurițe cu tinctură de muguri de plop și se lasă să se evapore la temperatura camerei, până când volumul scade de trei ori. Va rezulta o linguriță dintr-o pastă moale, care se poate aplica după dezinfectarea prealabilă a zonei tratate.

Adjuvant în terapiile anticancer

Studiile despre efectele mugurilor de plop asupra tumorilor maligne sunt în curs de desfășurare, fiind în prezent emise mai multe teorii despre mecanismul prin care acționează (stimulare imunitară, reglaj hormonal, acțiune citostatică etc.). Cert este că mugurii de plop ajută la tratarea acestei afecțiuni, mai ales atunci când se urmează și o dietă vegetariană. Se administrează pulbere de muguri de plop - o linguriță rasă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează minimum trei luni și poate fi însoțit de alte remedii. Cât privește tratarea astmului bronșic, se recomandă patru linguri cu miere combinate cu patru linguri cu tinctură de muguri de plop, care se consumă pe parcursul unei zile, câte o linguriță, din oră în oră.

Tinctura, de folos în tuberculoză și tuse

Reumatismul se tratează prin cure de lungă durată cu muguri de plop, care au efect antiinflamator. Se iau 50 de picături de tinctură de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează minimum trei luni. În caz de faringite candidozice, se administrează 50-100 de picături de tinctură de muguri de plop pe o felie de pâine, de patru ori pe zi. Acest preparat are efect antiviral și stimulent imunitar, oprind în faza incipientă boala, ori, dacă s-a declanșat deja, scurtând considerabil timpul de vindecare. Tinctura de muguri de plop este, de asemenea, eficientă în tuberculoză (se fac cure de lungă durată cu tinctură, din care se iau 100 de picături de trei ori pe zi, pe stomacul gol, perioade de minimum trei luni) sau tuse (se pun câte 50 de picături de tinctură pe o bucată de pâine și se mestecă, de trei-patru ori pe zi). Tot pentru tuse se mai poate folosi și un ceai care se prepară dintr-o linguriță cu muguri mărunțiți la 250 ml apă, care se fierb timp de cinci minute, apoi se strecoară, consumându-se până la trei căni pe zi. Ajută la distrugerea germenilor patogeni și la calmarea acceselor de tuse.

Tinctura de muguri de plop reduce senzația de arsură sau de usturime la urinare și elimină infecția, favorizând cicatrizarea țesuturilor inflamate

Hemoroizii trec cu pastă din muguri

Extractul moale din muguri de plop se poate folosi cu efecte benefice în caz de hemoroizi. Alături de acesta se poate folosi un alt amestec: mugurii proaspeți se pisează până se obține o pastă. Se iau două linguri cu pastă și se amestecă împreună cu cinci-șase linguri cu unt de casă sau vaselină farmaceutică, până se obține o masă omogenă, care se păstrează la rece, în borcan cu filet. Se folosește pentru masaje în zonele cu probleme. De asemenea, extractul are o eficiență remarcabilă în tratarea fisurilor anale: se aplică și se pansează zilnic.