Main menu

header

638 8 1de Roxana Istudor

Plantă cu numeroase întrebuințări, bobornicul a fost folosit din vechime pentru calități terapeutice demne de toată atenția.

Laxativ ușor, ameliorează digestia

Deși a fost relativ puțin studiată, planta conține ulei volatil, substanțe amare, săruri minerale, vitamine. Toate aceste calități au făcut ca bobornicul să fie utilizat prin tradiție pentru a trata rănile, arsurile, umflăturile, durerile cronice, migrenele. Mai mult, pentru afecțiunile pulmonare s-a folosit timp îndelungat, în special în zona Maramureșului, un sirop dintr-un amestec de bobornic (părțile aeriene ale plantei) cu rădăcină de hrean, frunză de pătlagină și miere. Sucul obținut din planta proaspătă se întrebuinţează și în prezent, câte una-două lingurițe, preferabil în amestec cu alte sucuri de legume și fructe, fiind un bun diuretic. În cazuri de dureri renale, toracice sau de retenție urinară, bobornicul poate fi utilizat sub formă de infuzie. Două lingurițe cu plantă se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi, remarcându-se efectele calităților antiinflamatoare ale plantei. De altfel, bobornicul în stare proaspătă se poate folosi în diferite salate alimentare, fiind un laxativ ușor, care va ameliora digestia.

Eficace în cazul pecinginilor

Acțiunea terapeutică a bobornicului se manifestă și în afecțiunile externe, așa cum o atestă utilizarea plantei în medicina populară. Astfel, împotriva adenoamelor, hemoroizilor sau afecțiunilor pielii (cum sunt, de exemplu, pecinginile rezistente, care nu trec uneori nici cu tratamente chimice) se poate folosi uleiul de bobornic. Se prepară punând o mână cu plantă mărunțită la 250 ml ulei, preferabil de măsline. Se fierbe apoi pe baie de aburi timp de trei ore. Se strecoară și se folosește prin ungerea de două ori pe zi cu acest amestec a zonelor afectate. Foarte eficiente sunt și cataplasmele cu bobornic, realizate prin simpla amplasare a frunzelor plantei acolo unde sunt probleme sau chiar prin stoarcerea de suc din plantă direct pe piele.