Main menu

header

de Roxana Istudor

Foarte multe dintre alimentele sănătoase pe care le consumăm sunt pline de elemente prețioase pentru organism, dar beneficiile pot fi absorbite integral în combinații de câte două, care transformă aceste „perechi” în cocteiluri nutriționale cu maximum de efect.

Spanac și căpșuni

Fierul pe care îl conține spanacul este mai greu absorbit la nivelul organismului, mai ales din cauza pH-ului de la nivelul stomacului. Pentru ca absorbția să fie maximizată este suficient să combinați spanacul cu căpșuni - vitamina C din acestea va ajuta la transformarea fierului din spanac într-o formulă mai ușoară, și astfel absorbția fierului va crește de patru ori. O altă combinație cu același efect este fasole neagră cu ardei gras roșu. Pe de altă parte, spanacul combinat cu cartofi dulci ajută foarte mult la transportul eficient și rapid în sânge al vitaminei A pe care o conțin aceștia.

Crudități și ouă

Foarte multe legume pe care le consumați crude conțin carotinoide, substanțe atât de necesare în lupta organismului cu agresiunile de tot felul. Dar aceste substanțe sunt mai dificil de absorbit, așa că oul poate fi de ajutor. Dacă veți consuma două-trei ouă alături de salată de crudități, grăsimea din gălbenuș va contribui la absorbția de trei ori mai mare a carotinoidelor. Și nu uitați de dressingul pe bază de ulei, care are același efect.

Turmeric și piper

Turmericul este considerat un condiment de excepție, cu nenumărate beneficii pentru organism, mai ales grație proprietăților din ingredientul care îi dă pigmentul, curcuma. Acesta s-a dovedit redutabil în combaterea unor afecțiuni degenerative, cardiovasculare, pulmonare, autoimune etc. Dar flora intestinală absoarbe foarte greu curcuma, astfel încât este nevoie de piper. Un studiu recent a demonstrat faptul că 20 de miligrame de piper adăugate la două grame de turmeric cresc absorbția curcumei cu 2.000%!

Carne și rozmarin

Carnea gătită la grătar, considerată în general un preparat sănătos şi preferat, din acest motiv, celei prăjite în ulei, ar putea fi mai puţin sănătoasă decât aceasta, din cauza unor substanţe cancerigene (amine heterociclice și hidrocarbura aromatică policiclică). Deși nu există încă studii care să ateste acest efect și asupra oamenilor, prevenția este foarte simplă: prin aminoacizii pe care îi conține, rozmarinul adăugat chiar de la început lângă carnea care se gătește la temperatură foarte înaltă reduce substanțele nocive cu până la 90%.