Main menu

header

640 11 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Passiflora incarnata, așa cum este denumită științific, a devenit o adevărată legendă în lumea fitoterapiei. Cunoscută și sub numele de floarea pasiunii, este o plantă pe cât de frumoasă, pe atât de puternică din perspectiva medicinei naturiste.

Doctorie pentru tulburări emoționale

Călugării ajunși în America au denumit această plantă spectaculoasă, cu o floare unică, înmiresmată, Floarea Patimilor lui Hristos. A devenit ulterior cunoscută în toată lumea ca passiflora și și-a stabilit un binemeritat renume printre vindecătoarele naturii, în primul rând prin acțiunea psihică purificatoare. Proprietăţile terapeutice ale părţilor aeriene înflorite de passiflora au fost descoperite în secolul al XVII-lea de europeni, care au folosit-o mai întâi ca somnifer. Apoi, pe măsură ce a început să fie studiată şi cunoscută, passiflora s-a impus drept unul dintre cele mai importante remedii într-o categorie de afecţiuni pe cât de dificil de tratat, pe atât de răspândite: tulburările emoţionale.

Infuzia care aduce somnul

Passiflora se administrează, de regulă, pe termene lungi, pentru a obţine rezultate, durata minimă a unei cure fiind de patru săptămâni. Aceasta deoarece principiile active din passiflora acţionează prin cumul, efectele terapeutice menţinându-se pe termen lung, chiar şi după încetarea tratamentului. Planta este celebră, înainte de toate, pentru tratamentul insomniei, tulburare care, după cum se știe, antrenează o mulțime de neplăceri, chiar boli grave. Pentru tratamentul acestei afecțiuni este recomandată infuzia din passiflora: se pune o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute, se strecoară şi se bea câte o cană numai seara, înainte de culcare, întrucât generează o stare de somnolență. Planta se poate folosi și sub formă de capsule cu pulbere, care se găsesc la magazinele de profil. O capsulă de passiflora se administrează pe stomacul gol, pentru o mai bună asimilare. Doza de la care devine eficientă această plantă, potrivit literaturii de specialitate, este de opt capsule pe zi, în două-patru reprize, pentru o perioadă de 30-60 de zile, după care se face o pauză de 15 zile, apoi tratamentul se poate relua.

Reface funcționarea digestiei afectate de stres

Pentru cazuri de insomnie severă, anxietate pronunţată, atacuri de panică sau hipertensiune se recomandă extractul de passiflora, mărirea cantității de infuzii (câte o cană de trei ori pe zi) și tinctura (25 de picături într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi). Passiflora este o soluție naturală unanim recunoscută pentru ținerea sub control a nivelului de stres psihic. În acest fel pot fi prevenite, de exemplu, tulburările digestive pe fond de stres - gastrita hiperacidă, colita de fermentaţie, sindromul colonului iritabil. O cură cu pulbere de passiflora, din care se iau câte două capsule de patru ori pe zi, va ajuta la prevenirea acestor tulburări.

Previne declanşarea crizelor de astm

În medicina populară, passiflora a fost folosită cu succes pentru ameliorarea diferitelor forme de epilepsie. De asemenea, tratamentul cu passiflora este indicat și în cazuri de astm. S-a demonstrat faptul că extractul de passiflora uşurează respiraţia, previne declanşarea crizelor de astm, iar în cazul în care aceste crize apar, intensitatea şi frecvenţa lor este mult diminuată. Nu în ultimul rând, în cazuri de tulburări specifice premenopauzei este utilă o cură cu passiflora: câte opt capsule zilnic, pe o perioadă de 60-90 de zile. Și cardiacii au numai de câștigat de pe urma administrării de passiflora. Potrivit studiilor, planta reduce semnificativ predispoziţia spre infarct. Mai mult, în combinaţie cu păducelul, creşte capacitatea de efort, uşurează respiraţia şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii celor care suferă de boli ale inimii. Se administrează câte 3 g passiflora şi 3 g păducel, sub formă de pulbere, vreme de 60 de zile, cu 20 de zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Deși în general nu are contraindicații, este bine ca administrarea de passiflora să se facă sub supravegherea unui specialist, care să stabilească durata și dozajul tratamentului

Rezolvă dependenţa de droguri şi alcool

Passiflora şi-a dovedit eficiența contra dependenţei de stupefiante (heroină, morfină, haşiş etc.). Se foloseşte extractul de plantă, din care se iau câte 400-500 mg, de trei ori pe zi, în cure de 90 de zile, urmate de 15 zile de pauză, după care administrarea se poate relua. Rezultatele au fost atât de încurajatoare, încât i-au determinat pe specialiști să studieze posibilitatea ca passiflora să fie introdusă oficial alături de medicația specifică în schemele de tratament. Efectul de excepție al plantei a fost demonstrat și în cazul dependenței de alcool, modul de administrare fiind acelaşi ca la dependenţa de droguri.