Main menu

header

640 9 1de Roxana Istudor

Cercetătorii americani anunță elaborarea unui nou material, cu extract de ceai verde, pentru umplerea spațiilor dentinare și prevenirea apariției cariilor la persoanele cu dinții sensibili.

Un material inovator

Sensibilitatea dentară este acea afecțiune care presupune subțierea smalțului dentar până la expunerea dentinei, substanță poroasă care permite transmiterea la nerv a senațiilor de fierbinte sau de rece, generându-se astfel durerea. Revista „ACS Applied Materials & Interfaces” a publicat recent un articol menit să se constituie într-o speranță pentru persoanele cu dinți sensibili, în cazul cărora este un chin și simpla plăcere a consumului unei băuturi reci în sezonul cald sau a unui ceai fierbinte în cel rece. În timp ce tratamentele de până acum nu se soldează de obicei cu rezultate pe termen lung, specialiștii de la American Chemical Society au realizat un material inovator, cu extract de ceai verde, care nu doar rezolvă problema, ci previne și apariția cariilor dentare la acești pacienți cu o problemă atât de specială.

Rezistență la uzură și bacterii

Dentina expusă a persoanelor cu dinți sensibili prezintă un risc sporit de a dezvolta carii. În condițiile în care materialele cu care s-au umplut canalele dentinare până acum nu rezistă la eroziune, la perierea dinților și la asaltul bacteriilor din cavitatea bucală, cercetătorii și-au propus să rezolve ambele probleme cu ajutorul unui singur produs. Astfel, au încapsulat în nanoparticule substanța folosită în prezent pentru tratarea dinților sensibili, nanohidroxiapatită, și un polifenol din ceai verde, denumit EGCG, care a demonstrat cu ocazia unor studii anterioare că poate combate streptococul ce cauzează carii. După teste riguroase, cercetătorii au putut constata că noul material umple și canalele dentinei, rezistând în paralel și în fața bacteriilor.