Main menu

header

640 9 2de Roxana Istudor

Plantă des întâlnită și în România, curpenul merită toată atenția din partea celor care doresc să completeze un tratament medicamentos cu remedii naturiste care să grăbească procesul de vindecare.

Adjuvant în afecțiuni respiratorii

Soi cățărător, cu flori, curpenul nu este doar decorativ, ci și terapeutic. În tradiția populară se știe despre această plantă că are calități antiinflamatoare, ceea ce o face utilă ca adjuvant în tratamentul afecțiunilor respiratorii ale căilor superioare, cum sunt faringita, tusea, răceala. Se administrează sub formă de ceai din două linguriţe cu frunze de curpen mărunţite care se pun în 250 ml apă fierbinte. Se lasă acoperit timp de un sfert de oră și apoi se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi. De asemenea, ceaiul poate fi folosit și sub formă de cataplasme și de comprese, care se mențin și până la 24 de ore, în funcție de toleranță, pentru dureri diverse.

Benefic în paralizii

Curpenul a fost folosit prin tradiție în tratamentul malariei, fiind considerat eficace, de asemenea, și împotriva înmulțirii bacteriilor. Totodată, planta are o acțiune directă și benefică asupra episoadelor de durere asociată cu afecțiuni ca sciatica, dar și în cazuri de migrene, dureri intercostale, junghiuri. Infuzia de curpen, preparată din două linguriţe cu frunze fierte în 200 ml apă se poate folosi, la recomandarea și sub supravegherea specialistului, în tratamentul paraliziilor, dar şi în reglarea sistemului respirator. Totodată, această infuzie poate fi folosită ca șampon, contribuind la întărirea rădăcinii părului și stimularea creșterii acestuia. Tulpinile florifere de curpen sunt folosite de generații în apa de baie, împotriva durerilor de picioare.

Ca în cazul altor plante care nu au fost studiate pe deplin, curpenul poate fi considerat a avea elemente toxice și de aceea consumul excesiv al plantei și fără avizul medicului poate determina intoxicații!