Main menu

header

640 9 3de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Legumă originară din Asia Mică şi Africa de Nord, bobul este cunoscut încă din Antichitate pentru beneficiile enorme aduse sănătății.

Sprijin în colicile renale

Bobul este bogat în săruri minerale, precum calciu, fier, magneziu, potasiu, glucide, vitaminele A, B, C, proteine în proporţie de 25%, zahăr 10%, celuloză 7,5%, substanţe grase doar 1,5%. Bobul nu este numai un aliment foarte hrănitor, ci are şi multe proprietăţi terapeutice, fiind un bun diuretic, sedativ și tonic. Bobul se recomandă în afecţiuni precum colici renale sau cistite. Pentru a combate colicile renale, de pildă, se poate face un decoct din 100 de semințe de plantă la un litru de apă. Se fierbe timp de 15 minute, se strecoară, apoi se consumă.

De ajutor în enterită

Bobul are bune efecte împotriva unor afecțiuni digestive ca balonările, gastrita, enterita și constipația. Se fierb 30 de boabe de plantă, se descojesc după răcire, apoi se consumă cu 30 de minute înainte de masa de prânz. Același tratament poate fi administrat și în caz de valori crescute ale colesterolului. Cura durează o săptămână şi rezultatele excelente nu vor întârzia să apară. Consumul de bob s-a demonstrat benefic și în cazuri de Parkinson. Planta conține un aminoacid cunoscut sub numele de L-dopa, care ajută creierul la fabricarea dopaminei, substanţă chimică utilizată pentru tratarea acestei boli. Oamenii de ştiinţă confirmă că bobul conţine suficient L-dopa cât să fie farmacologic activ pentru pacienții cu acest diagnostic, îmbunătăţind funcţia motorie.

„Camarad” al prostatei

Prin conținutul de vitamina B9, bobul ajută la reproducerea ADN, iar manganul din plantă furnizează un antioxidant care ajută la îndepărtarea radicalilor liberi din corpul uman, una dintre cauzele majore ale apariției multor boli grave, printre care și cancerul. De asemenea, consumul de bob este recomandat pentru cei care suferă de afecțiuni respiratorii (bronșite, faringite), este indicat şi în afecţiuni reumatismale, ca și în afecțiuni ale prostatei. Pe lângă utilizarea sub diverse forme în alimentație - fiert sau la aburi, boabe crude în salate sau gătite în supe, tocane etc. - bobul poate fi administrat și sub formă de ceai, astfel: două linguriţe cu plantă mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute. Se strecoară și se consumă câte o cană zilnic.

Deși bobul nu are contraindicații, se recomandă consumul moderat, întrucât excesele pot conduce la ameţeală, icter sau vărsături

Salată de bob

Ingrediente: 1 cană cu bob uscat sau o conservă mare de bob fiert (800 g), 2 linguri cu oțet din vin, 1 legătură de ceapă verde sau 1 ceapă roșie uscată, sare, piper și ulei după preferință, o lingură cu verdeață tocată.

Mod de preparare: bobul se scurge bine și se îndepărtează pielițele. Se toacă fin ceapa și verdeața. Se amestecă toate ingredientele într-un castron și se lasă preparatul să se macereze la temperatura camerei, cel puțin o oră înainte de servire. Se poate consuma cu pâine neagră proaspătă sau pe felii de pâine albă care a fost în prealabil prăjită, frecată cu un cățel de usturoi și stropită cu puțin ulei de măsline.