Main menu

header

640 6 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

De la pielea frumoasă și sănătoasă la ameliorea febrei sau reumatismului, efectele plantei numite lemongrass, sau iarba de lămâie, asupra sănătății și stării de bine a oamenilor sunt nenumărate, deopotrivă sub formă de ceai și de ulei esențial.

Întrerupe dezvoltarea germenilor

Folosită de milenii în medicina tradițională chineză, lemongrass este o plantă renumită pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului. Luptă împotriva infecţiilor deoarece are proprietăţi antibacteriene şi antifungice. Ca urmare, poate trata virozele. Studii extinse au arătat faptul că uleiul esențial de plantă are capacitatea de a întrerupe dezvoltarea germenilor, fiind eficient și în boala Lyme. De asemenea, planta susţine digestia, fiind de un real folos pentru persoanele care suferă de diverse afecţiuni de acest tip. Pentru gastrită sau ulcer, de pildă, se poate administra de trei ori pe zi ceai călduţ, care se găsește la magazinele de profil, amestecat cu patru-cinci picături de ulei esenţial de lemongrass. În plus, câteva picături de ulei esențial se pot adăuga în salate, supe etc. Grație proprietăților antiinflamatoare, planta s-a dovedit eficientă în tratarea constipației, colitei, diareei, stărilor de greață și durerilor de stomac.

Are capacitatea de a menține nivelurile optime de insulină

Lemongrass susține nivelurile normale ale colesterolului și trigliceridelor, reducând colesterolul rău din sânge. De asemenea, prin calitățile diuretice, are o mare capacitate de detoxificare a organismului. Este binecunoscut în medicina tradițională faptul că planta, grație conţinutului bogat de fier, combate cu succes anemia. Un consum constant de ceai de lemongrass contribuie la succesul curelor de slăbire, întrucât are ca efect suprimarea poftei de mâncare şi, în plus, previne retenţia de apă în corp. Un beneficiu extrem de important pentru sănătatea oamenilor este capacitatea citralului, substanță prezentă în lemongrass, de a menține nivelurile optime de insulină, ceea ce face din plantă un ajutor în tratarea diabetului de tip II.

Luptă cu vertijul

Magneziul, fosforul şi acidul folic din compoziţia plantei stimulează buna funcţionare a sistemului nervos, prevenind astfel episoadele depresive şi insomnia. În acest din urmă caz, planta are ca efect calmarea mușchilor și nervilor, ceea ce induce un somn profund, odihnitor. De altfel, cercetările au demonstrat că administrarea de ceai de lemongrass crește și durata, și calitatea odihnei. Pe de altă parte, planta este un tonic al sistemului nervos, combate convulsiile, stările de nervozitate și vertijul. Băile terapeutice cu ulei esențial de lemongrass înlătură ca prin minune durerile de cap, anxietatea, oboseala și stresul. Se maseză ulei esenţial pe tâmple, frunte și ceafă. Are efecte bune și dacă se inhalează, difuzat în încăpere.

Scade febra

Lemongrass este foarte eficient și în caz de probleme respiratorii sau febră. Planta este utilizată pe scară largă în medicina ayurvedică împotriva tusei și răcelii. Conținutul bogat de vitamina C asigură o bună deblocare nazală și o ameliorarea a crizelor de astm. În ceea ce privește febra, se remarcă efectul de scădere a temperaturii prin inducerea transpirației. Pentru toate aceste probleme se poate bea ceai călduț cu patru-cinci picături de ulei esențial de lemongrass. De asemenea, se aplică ulei esenţial pe frunte, tâmple, ceafă, piept, tălpi și se inhalează pulverizat cu difuzor.

Inamicul durerilor și crampelor

Proprietățile analgezice ale plantei se remarcă în cazuri de dureri sau de crampe. Fitonutrienții din lemongrass îmbunătățesc circulația sangvină și au efect calmant asupra durerilor de spate, a celor menstruale și a spasmelor. Această calitate face din plantă un aliat prețios și pentru suferinzii de reumatism, de pildă, ca și pentru sportivii care pot avea crampe, blocaje musculare, dislocări sau alte vătămări. Uleiul esențial de lemongrass este eficient în toate aceste cazuri. Pentru crampe menstruale se bea de două ori pe zi ceai cu patru picături de ulei esenţial. Extern se masează abdomenul inferior cu ulei esenţial, diluat 1:1 cu ulei gras. Pentru crampele musculare se masează zona afectată cu ulei esenţial diluat cu ulei gras, tot în proporţie de 1:1. De asemenea, pentru ameliorarea circulației și atenuarea durerilor reumatice se masează picioarele, de jos în sus, cu ulei esenţial diluat cu ulei gras în aceeași proporţie de 1:1.

Vă scapă de candidoză

Calitățile antiseptice ale uleiului esențial de lemongrass sunt evidente în tratarea unor afecțiuni precum candidoza bucală și cea cutanată. În primul caz se clăteşte gura de patru ori pe zi cu apă amestecată cu ulei esenţial, zece picături la 50 ml apă, iar în cel de-al doilea se aplică ulei esenţial pe zonele afectate. Același ulei esențial s-a dovedit remarcabil încă din vechime pentru întreținerea și hidratarea pielii. Se adaugă trei-patru picături de ulei esenţial în gelul de duş, în loţiunea de corp, în crema de faţă. Cu cât aceste produse sunt mai naturale, cu atât efectul va fi mai pronunțat și mai vizibil. În ceea ce privește îngrijirea părului, uleiul esențial de lemongrass se adaugă (trei-patru picături) în șampon sau în balsam. Mai mult, în caz de afecțiuni cum sunt căderea părului sau iritații ale pielii capului se masează scalpul câteva minute cu zece picături de ulei esenţial, apoi se clăteşte.

SFAT. Ceaiul și uleiul esențial de lemongrass sunt în general considerate sigure, dar este indicat ca tratamentul cu această plantă să se facă la recomandarea specialistului.

Influenţează mentalul

Iarba de lămâie este considerată un tonic energetic al corpului eteric, protejând aura de bombardamentele electromagnetice. Planta are o putere de curățare înălțătoare, care pătrunde adânc în corp. Mental, energia se simte ca o suflare a aerului de primăvară, lemongrass schimbând o perspectivă pesimistă cu un optimism de bun augur. Mai mult, se spune că planta stimulează capacitatea omului de a fi mai flexibil în gândire, promovând o dispoziție plină de speranță și de receptivitate.