Main menu

header

641 10 1de Carmen Ciripoiu

Potrivit specialiștilor, zilnic se pierd între 700 și 1.000 de mililitri de apă numai prin ventilarea bronhiilor și a plămânilor, în cursul mișcărilor respiratorii. La această cantitate se adaugă pierderile prin transpirație și prin urină, totalul ridicându-se la aproximativ 1,8 litri de apă eliminată în doar 24 de ore. În momentul în care, din diverse cauze, procesul de drenare a țesuturilor nu se realizează în mod corespunzător, se instalează retenția de apă sau edemul. Cum știți că suferiți de această boală demnă de luat în seamă vă spune fitoterapeutul Dan Păun (număr de telefon: 0740.936.548).

„Consumați cât mai multe portocale şi avocado”

641 10 2- Mai ales în anotimpul cald, tot mai multe persoane se plâng de faptul că rețin apă în organism, li se umflă picioarele și încep să sufere de hipertensiune. De ce apar aceste probleme?

- Într-un organism uman trebuie să existe un echilibru între apa care intră și cea care se elimină. Retenția de apă se referă la aceste probleme de eliminare. Cele mai dese situații de retenție se produc din cauza insuficientei eliminări pe cale urinară, adică atunci când rinichii au dificultăți. Alteori, există o problemă la nivelul căilor urinare, cum ar fi calculi renali, adenom de prostată sau cancerul de prostată, când în vezica urinară se strâng cantități mari de urină. Există și situații când retenția de apă este cauzată de modul în care funcționează vasele de sânge sau inima, cum ar fi insuficiența cardiacă, atunci când inima nu mai pompează cum trebuie sângele și apare umflarea picioarelor. Acest fenomen se agravează dacă pacientul consumă sare, aceasta reținând apa. De asemenea, retenția de apă poate apărea dacă există o proastă funcționare a tiroidei sau a suprarenalelor. Eliminarea deficitară a apei din organism apare și în perioada premenstruală, în menopauză sau în perioada de sarcină, dar și atunci când omul stă prea mult în picioare, se expune la căldură mare sau este sedentar. Poate părea ciudat, însă unul dintre motivele apariției retenției de apă este deshidratarea, corpul se simte privat de apă și, drept urmare, reține fluidele.

- Cum se poate preveni apariția bolii?

- În primul rând, consumând mai mult potasiu, mineral care nu acţionează direct ca un diuretic, echilibrul sodiu-potasiu fiind esenţial pentru reglarea lichidelor din organism. De aceea, recomand ca în dieta zilnică să fie incluse cât mai multe fructe și legume care sunt bogate în potasiu, ca banane, avocado și portocale, afine, struguri, dar și carne de vită, carne de pasăre, iaurt și lapte. În acest fel, lichidele sunt eliminate pe cale naturală.

„Păpădia este un excepțional diuretic natural”

- Ce remedii ale naturii considerați că sunt cele mai bune în lupta cu retenția de apă?

- O plantă de mare folos în retenția de apă este păpădia. Diuretic natural, aceasta permite rinichilor să elimine cât mai multă apă. În plus, conține și mult potasiu. De aceea, recomand consumul a trei căni cu ceai de păpădie zilnic. Din cele mai vechi timpuri recunoscută ca prieten al celor care suferă de retenție de apă este și mătasea de porumb. Se pune o linguriță cu plantă în apă rece, se lasă să fiarbă câteva minute, apoi se strecoară. Se consumă câteva căni pe zi. Un leac imbatabil în vindecarea retenției de apă îl constituie pătrunjelul. Frunzele de pătrunjel sunt bogate în vitaminele A și C, iar rădăcina are proprietăți diuretice, drenante și purificatoare. De asemenea, pătrunjelul este bogat în antioxidanți și flavonoide, care, de asemenea, au proprietăți diuretice. Pe lângă asta, este eficient în tratarea infecțiilor urinare și a altor afecțiuni renale și previne senzația de balonare. Se administrează ceai din frunze de pătrunjel, al cărui rol este de a crește frecvența micțiunilor, ceea ce favorizează eliminarea toxinelor din organism. Aveți nevoie de cinci linguri cu pătrunjel tocat și un litru de apă fierbinte. Lăsați pătrunjelul la infuzat 20 de minute, apoi filtrați ceaiul. Pentru un gust mai bun se poate îndulci cu miere. Preparatul se consumă pe parcursul zilei, având și rolul de a ajuta la pierderea în greutate.

- Ce metode există pentru a ameliora umflarea picioarelor?

- Faceți exerciţii care să vă lucreze muşchii coapselor, zilnic cel puțin o jumătate de oră de jogging, plimbări cu bicicleta. Pentru gambele și labele picioarelor umflate întindeți-vă pe canapea, punând picioarele la un nivel mai ridicat decât inima și mențineți această poziție câteva ore. Excesul de lichide acumulat îşi va găsi drumul înapoi în circuitul sangvin, va ajunge la rinichi şi va fi eliminat.

„Poate părea ciudat, însă unul dintre motivele apariției retenției de apă este deshidratarea, corpul se simte privat de apă, așa că reține fluidele pe care le are deja“

„Evitați cât mai mult posibil mâncărurile foarte iuți și cu multe grăsimi, pentru că întrețin sarea“

Mierea, un bun prieten al femeilor însărcinate

- Întrebarea care se află pe buzele tuturor doamnelor însărcinate este cum să scape de retenția de apă, care le face viața un coșmar...

641 10 4- Sarcina este una dintre perioadele în care orice femeie trebuie să se aștepte la o retenție de apă crescută, mai ales în trimestrul al treilea și în sezonul cald. Este vorba despre aproximativ șapte kilograme în plus, necesare pentru buna desfășurare a sarcinii. Vestea bună este că odată cu nașterea, surplusul de lichide este eliminat. Până atunci, însă, femeile însărcinate trebuie să nu stea prea mult în picioare, să consume o dietă bazată pe proteine, pentru că lipsa acestora determină retenție hidrică, să evite să stea în căldură excesivă, să nu consume alimente de tip fast-food și să reducă pe cât posibil consumul de sare. În scopuri diuretice, femeile însărcinate găsesc în miere un bun prieten. Ar fi bine ca doamnele să consume apă filtrată sau fiartă, deoarece cea nefiltrată poate fi contaminată cu diverse bacterii.