Main menu

header

641 9 3de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Plantă medicinală cunoscută și întrebuințată din cele mai vechi timpuri, ciumăreaua are o arie largă de răspândire, numeroase proprietăți care o recomandă în medicina naturistă, precum și încă multe secrete terapeutice de dezvăluit.

Reduce nivelul zahărului din sânge

Redutabil antibacterian, ciumăreaua s-a folosit din vechime pentru combaterea răcelilor, întrucât are capacitatea de a scădea febra și de a alunga tusea persistentă. În acest scop este indicat ceaiul preparat din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lăsă la infuzat 10-15 minute. Se administrează maximum trei căni pe zi. De asemenea, prin conținutul de galegină (compus cu efect antidiabetic), alături de tanin şi de crom, ciumăreaua a demonstrat pe parcursul mai multor teste că poate reduce nivelul zahărului din sânge. Așadar, este recomandată în cazuri de diabet sau chiar de predispoziție, preparată sub formă de ceai, astfel: o linguriţă cu frunze uscate de plantă, peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte. Vasul se lasă acoperit timp de un sfert de oră, după care lichidul se strecoară şi se consumă. Bolnavilor de diabet li se recomandă câte trei-patru căni pe zi.

Sporeşte lactația

În medicina naturistă modernă, herbaliștii recomandă ciumăreaua pentru reglarea menstruaţiilor, pentru stimularea lactaţiei, ca și femeilor care vor să aibă sâni mai mari. Pentru stimularea lactaţiei se bea dimineaţa câte o cană cu ceai de ciumărea, preparat dintr-o linguriţă cu plantă uscată lăsată timp de zece minute la infuzat în apă clocotită, iar pentru reglarea menstruaţiei se consumă câte o cană cu ceai în fiecare dimineaţă, timp de cel puţin trei-patru luni, pentru a se putea observa efectele. Pentru creşterea sânilor se recomandă ceai obţinut din o linguriţă cu plantă uscată la 250 ml apă clocotită. Se vor consuma câte trei-patru căni pe zi, timp de cel puţin trei luni.

Afrodisiac folosit din cele mai vechi timpuri

Amerindienii întrebuinţau în vechime ciumăreaua pe post de afrodisiac, de mare folos bărbaţilor care se confruntau cu probleme de erecţie. Cei care vor să beneficieze de acest efect pot să bea seara câte 2-3 ml de tinctură de ciumărea, diluată într-o jumătate de pahar cu apă. Tinctura se prepară astfel: 10 g plantă uscată și pisată mărunt se pun în 100 ml alcool de 70 de grade. Se ține la macerat opt zile, apoi se consumă. Nu în ultimul rând, potrivit medicului naturist Nicholas Culpepper, infuzia de ciumărea este benefică și extern, pentru a combate oboseala picioarelor, stimulând circulaţia în această zonă. Pentru acest rezultat aveţi nevoie de o infuzie preparată dintr-o mână cu frunze de plantă la doi litri de apă clocotită şi apoi lăsată să se răcească. Se pune în apa de baie.

Administrarea de preparate din ciumărea se face la recomandarea și sub supravegherea unui specialist, întrucât planta nu a fost studiată în întregime