Main menu

header

641 8 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Vara, cei mici trăiesc o mulțime de aventuri în aer liber. Fie că sunt în vacanță sau acasă, că mănâncă multă înghețată sau cad cu bicicleta și se rănesc la genunchi, o seamă de remedii naturale le vin părinților în ajutor.

Lămâie contra răcelii

Germenii, bacteriile și virusurile sunt peste tot în jur. Vara, când copiii petrec mult timp afară sau merg în vacanță în locuri cu care sunt obișnuiți, sistemul lor imunitar, încă nedezvoltat pe deplin, poate reacționa. De pildă, cel mic poate răci din pricina aerului condiționat, curentului din mașină sau pentru că a băut apă prea rece. Are nasul înfundat, strănută, îl doare gâtul și îi curg ochii. Primul ajutor este mierea - amestecați două linguri cu miere cu o lingură cu zeamă de lămâie și dați-i acest tratament copilului de trei-patru ori pe zi, timp de câteva zile. Proprietățile antibacteriene ale mierii își vor face efectul rapid.

Ghimbir în crize de astm

641 8 2Praful și polenul din atmosferă pot genera crize de astm copiilor, tot mai numeroși, care suferă de această afecțiune. Cel mic începe să tușească și să strănute și nu mai poate respira bine. Îi puteți veni în ajutor cu un antiinflamator renumit: ghimbirul. Amestecați în părți egale suc de ghimbir cu suc de rodie și miere. Dați-i copilului o lingură cu această combinație, de trei ori pe zi.

Uleiul de măsline calmează problemele urechii

641 8 3Deseori, vara, aflat mai mereu pe afară, copilul poate avea mâncărimi de urechi sau alte probleme în această zonă a corpului. Uneori pot apărea mâncărimi sau scurgeri care fac copilul să sufere. De aceea, îl puteți trata rapid și eficient cu ulei de măsline: turnați încet și cu atenție trei-patru picături de ulei de măsline la temperatura camerei în canalul urechii celui mic. Cerumenul se va dilua și curățarea urechii va deveni mai simplă.

Hingul, rășina cu care trec durerile de dinți

Condiment-rășină cu miros foarte pronunțat, hingul poate veni în sprijinul părinților ai căror copii se plâng de dureri de dinți. Indiferent că este vorba despre o carie sau despre resturi alimentare care deranjează, este suficient să frigeți un vârf de cuțit cu hing cu un strop de unt. Folosind un bețișor de urechi, aplicați acest amestec, rece, pe partea dureroasă a dintelui copilului. Și apa sărată funcționează, dacă cel mic poate să clătească și să scuipe: 1/2 linguriță cu sare de masă la o ceșcuță cu apă caldă. Amestecați până la dizolvarea sării, apoi copilul își poate clăti bine gura cu acest lichid.

Feniculul combate crampele stomacului

Toți copiii experimentează dureri de stomac, mai ales vara, când consumă multe fructe și lichide mai reci. Generate de constipație, indigestie, reflux gastric, virus digestiv, intoxicație alimentară sau colici, aceste neplăceri au un inamic natural: se- mințele de fenicul. Rețeta este simplă: puneți o linguriță cu semințe zdrobite într-un pahar cu apă fierbinte, lăsați acoperit zece minute, strecurați, adăugați puțină miere și dați-i celui mic să bea acest lichid. De asemenea, puteți să-i dați să ronțăie semințe de fenicul prăjite, după masă.

Turmericul alungă tusea

641 8 4Ca și iarna, vara se poate întâmpla ca tusea să invadeze viața copilului dumneavoastră. Fie că este răspunsul la un element iritant din exterior sau reflectă probleme ale căilor respiratorii superioare, tusea este însoțită de multe ori de gât iritat, dureri în piept sau congestie. Unul dintre remediile celebre pentru capacitatea de a desfunda nasul și gâtul este turmericul, care funcționează deopotrivă pentru adulți și copii. Așadar, amestecați 1/2 linguriță cu acest condiment într-un pahar cu lapte călduț și dați-i copilului să bea acest lichid de două ori pe zi. În caz de tuse seacă, se pune 1/2 linguriță cu turmeric într-o linguriță cu miere, se amestecă și se administrează celui mic de trei ori pe zi. De folos este și consumul de limonadă călduță, din ingrediente naturale.

Bananele tratează diareea

De multe ori, mai ales când sunteți cu cel mic în vacanță, unde mănâncă și alte alimente decât regimul pe care îl cunoaște sau vă aflați într-un loc în care există bacterii cu care nu este obișnuit, poate interveni diareea. Este felul organismului de a se debarasa de germeni străini. Dacă această neplăcere apare, se poate trata cu banană verde amestecată cu orez alb (cel brun este mai dificil de digerat). Conținutul mare de pectine din banană va reface echilibrul intestinal al celui mic.

Aloe vera pe iritațiile pielii

Părinții se mai confruntă, în special vara, cu iritații ale pielii celor mici. Acestea apar din motive de alergie, înțepături de insecte, transpirație excesivă sau contact accidental cu plante agresive des întâlnite în locuri de joacă, așa cum sunt iedera sau urzicile. Unul dintre cele mai faimoase remedii pentru afecțiunile pielii este aloe vera. Binecunoscută pentru proprietățile calmante, se folosește pentru eliminarea iritațiilor de scutec ale bebelușilor și este o plantă minunată, totodată, pentru hidratarea și vindecarea pielii copiilor mai mari. Se aplică gel proaspăt de aloe vera pe zona afectată, se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clătește cu apă rece. Repetați procedeul de câteva ori pe zi.

Uleiul de cocos, leac pentru zgârieturi

Nu de puține ori se întâmplă ca joaca pe afară a copiilor să se lase cu julituri, zgârieturi, răni minore. Pentru ca acestea să nu se agraveze, să sângereze, să se inflameze sau să se extindă, puteți acționa rapid cu ulei de cocos. Curățați foarte bine zona afectată sub jet de apă, ca să dispară toate impuritățile, spălați cu săpun antiseptic și uscați locul. Aplicați ulei virgin de cocos și înfășurați cu un bandaj. Se poate repeta intervenția de două-trei ori pe zi, timp de câteva zile. Proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii ale uleiului de cocos vor face din rană o amintire în scurt timp.

Preveniţi udarea patului cu scorţişoară

Mulți copii de vârste mici își udă așternutul peste noapte, în mod involuntar, din cauze de constipație, vezică mică sau prea multă urină acumulată. Pentru acest disconfort există un remediu natural plăcut la gust și miros, scorțișoara, care păstrează corpul celui mic relaxat și cald peste noapte, combătând astfel udarea așternutului. Puteți să-i dați copilului un baton cu scorțișoară să-l mestece peste zi sau presărați din acest condiment praf și puțin zahăr pe o felie de pâine prăjită pe care s-o consume la micul dejun. Dacă la acest remediu adăugați și un masaj de cinci minute al abdomenului inferior al copilului cu ulei de măsline călduț, rezultatul nu va întârzia.