Main menu

header

642 10 1de Roxana Istudor

Mic arbust care se dezvoltă în majoritatea zonelor țării noastre, drobița se remarcă prin calități care o recomandă în medicina tradițională.

Remediu pentru greață și vărsături

Drobița este una dintre plantele folosite în ceremoniile religioase creștine, grație mirosului plăcut. Mai mult, planta intră în compoziţia uleiului esenţial care stă la baza faimoaselor produse cosmetice Fragonard. Pe lângă aceste aspecte, se poate remarca paleta de efecte terapeutice care au drobița în prim-plan. Planta conţine ulei volatil, alcaloizi, mucilagii, tanin, lectine, flavone, substanțe amare, săruri minerale. Această combinație face din drobiță un ajutor în afecțiuni digestive cum sunt colicii abdominali, meteorismul, vărsăturile, greața, ca și în tratarea anorexiei. Ceaiul de dobriță se face adăugând două lingurițe cu plantă la 250 ml apă fierbinte. Se acoperă timp de zece minute, se strecoară şi se pot consuma două-trei căni pe zi.

Eficace pentru răni și chiar fracturi

Drobița are efect laxativ, cardiotonic, vasoconstrictor, sudorific, antiemetic, diuretic, depurativ. Datorită acţiunii diuretice, de pildă, planta dă rezultate în afecţiuni renale, sub formă de infuzie. Seminţele întregi, tot sub formă de infuzie, se folosesc în caz de intoxicaţii, iar sub formă de pulbere realizată prin măcinare fină reprezintă un purgativ uşor. Drobiţei i se atribuie un rol benefic şi în hipotiroidie, administrată tot sub formă de ceai. Foarte apreciată în medicina tradiţională, drobiţei i se spune în folclor „mama bubelor”. De altfel, este recomandată pulberea de seminţe din drobiţă sub formă de cataplasme, pentru vindecarea abceselor, rănilor sau chiar a fracturilor. Potrivit literaturii de specialitate, acţiunea externă a drobiței este de cicatrizare şi epitelizare. Sub formă de decoct - două lingurițe cu drobiță fierte timp de zece minute în 500 ml apă -, planta este de ajutor în gută şi în reumatism.

Mugurii dobriței, conservați în oțet, pot fi consumaţi în locul caperelor, pentru condimentare sau în salate