Main menu

header

642 10 3de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Cunoscut și apreciat din vechime pentru efectele tonice și pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii, lichenul de prun continuă să dezvăluie și astăzi proprietăți dintre cele mai complexe.

Benefic în insuficienţa pancreatică

Întâlnit pe scoarța de prun și pe cea a arborilor foioși, lichenul de prun este un surprinzător cocteil de lichenină, acid cetraric, acid lichenic, acid stearic, acid everinic, acid ursinic, orcină, oxalat de calciu, vanilină, principii amare, mucilagii. Ca urmare, din punct de vedere farmaceutic, specialiștii îl consideră un remediu împotriva unor afecțiuni dintre cele mai răspândite, în special datorită efectului emolient, calmant. De pildă, în cazuri de afec- țiuni digestive - de la anorexie la atonie gastrică, greață, vărsături sau chiar inflamații ori tumori ale tubului digestiv. De asemenea, lichenul de prun stimulează secreția pancreatică (drept care este de ajutor în caz de insuficiență pancreatică) și este un bun calmant al aparatului digestiv. Se poate folosi pulberea, obținută din râșnirea mecanică, fină, a plantei. Se administrează câte o linguriță de mai multe ori pe zi înainte de mese cu 15 minute, sau dimineața, pe stomacul gol. Se ține pulberea în gură scurt timp, apoi se înghite cu puțină apă. Atenție! Pulberea este foarte amară!

Excelent în răgușeală și în stări febrile

Pentru afecțiunile respiratorii, acțiune farmacologică pentru care lichenul de prun e cunoscut și folosit prin tradiție, se poate recurge la tinctura din plantă. Aceasta se obține astfel: 50 g praf de lichen se pune în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade sau alcool farmaceutic de aceeași tărie. Se ține 15 zile, timp în care se agită de mai multe ori pe zi. După această perioadă se strecoară și se pune într-o sticlă de culoare închisă, care se poate închide perfect. Se ia câte o linguriță diluată cu apă, de trei-patru ori pe zi, înainte de mese. Specialiștii în fitoterapie susțin că tinctura de lichen de prun este eficientă în bronșită, laringită, pneumonie, răceli, răgușeală, stări febrile, traheite, tuberculoză.

Întăreşte organismul în perioadele de convalescență

Lichenul de prun este recunoscut pentru acțiunea emolientă, calmantă, pentru că stimulează secrețiile bronhice, stomacale și sistemul nervos vegetativ și vasomotor. De aceea este de ajutor în cazuri de afecțiuni hepatice, diabet, intoxicații cu metale grele, ca și pentru întărirea organismului și refacerea mai rapidă în perioadele de convalescență. Se poate consuma sub formă de ceai (infuzie sau decoct), preparat astfel: o linguriță cu plantă uscată și mărunțită se pune la 250 ml apă și se fierbe timp de cinci minute, apoi se strecoară. Se consumă trei căni în cursul unei zile. Se poate folosi și extern, la tratarea unor răni greu vindecabile sau care s-au infectat, întrucât compresele cu lichen de prun au demonstrat capacitate antimicrobiană remarcabilă.

Lichenul de prun produce un ulei volatil folosit în industria cosmetică. Are un miros special și este un foarte bun fixator de parfumuri