Main menu

header

642 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Gălbenelele sunt cunoscute încă din Antichitate pentru virtuțile lor terapeutice, între care se află la loc de cinste tratarea afecțiunilor gastrice, dar nu numai.

Protejează vezica biliară

Gălbenelele înfloresc din luna mai până în luna septembrie și au un renume consolidat în combaterea cu succes a afecțiunilor gastrice. Această performanță se datorează faptului că florile au în compoziţia lor saponozide, mucilagii, carotenoide (aproximativ 3,5%), glicozizi flavonici, steroli, taninuri, ulei volatil (circa 0,02%), substanţe amare, vitamina C, acid malic, săruri minerale şi substanţe proteice. De aceea, ceaiul de gălbenele este considerat un tratament în toată regula. Se pun două linguriţe cu vârf cu floare uscată de gălbenele în 350 ml apă clocotită. Se bea de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Ceaiul de gălbenele este ideal pentru detoxifierea organismului, principalul său rol fiind acela de a curăţa vezica biliară şi ficatul. În plus, consumat regulat, are rol semnificativ în prevenirea îmbolnăvirii mai multor organe şi în tratarea unor boli ca ulcerul gastric şi duodenal, gastrita hiperacidă, icterul, ulceraţiile canceroase, inflamaţiile colonului.

Contribuie la reglarea ciclului menstrual

642 7 2Gălbenelele au un spectru foarte larg de acțiune în medicina tradițională. Pe lângă ameliorarea afecțiunilor gastrice, aceste flori contribuie la reglarea ciclului menstrual și la calmarea durerilor asociate, au capacitatea de a stimula circulaţia sângelui la nivelul ţesuturilor, sunt redutabile în lupta cu osteoporoza și cancerul mamar. Aceste afecţiuni se tratează cu infuzie combinată, în cure care durează opt săptămâni. Infuzia combinată se prepară astfel: se pun la macerat patru linguri cu flori mărunţite în 500 ml apă, timp de opt ore, după care se filtrează. Peste acest amestec se adaugă încă 500 ml apă şi se pune ceaiul la fiert timp de cinci minute. După ce se răceşte, se amestecă infuzia din prima şi din a doua filtrare. Se consumă câte trei căni cu ceai pe zi, neîndulcit. De asemenea, datorită uleiurilor volatile pe care le conţin florile de gălbenele, planta ajută la calmarea afecţiunilor respiratorii şi a durerilor în gât.

Elimină conjunctivita

În timpul vacanței estivale, este bine să știți că uleiul de gălbenele are efect cicatrizant, antiinflamator, calmant, antibacterian şi antifungic. De curând s-au evidenţiat şi proprietăţile antiedemice ale gălbene- lelor. De altfel, acest ulei este folosit şi ca materie primă în prepararea produselor cosmetice şi a celor farmaceutice (unguente, creme, geluri, loţiuni). Tratează cu rezultate de excepție nu doar acneea sau conjunctivita, ci și arsurile solare. În cazul în care doriți să-l preparați acasă, se procedează astfel: 50 g flori se umezesc cu puţin alcool, apoi se pun într-o cratiţă pe baia de aburi cu 100 ml ulei de floarea-soarelui sau untură. Se lasă timp de trei ore pe baia de aburi. Se strecoară fierbinte, se lasă la decantat şi se ia partea de la suprafaţă. În cazul în care doriți o cremă eficientă de gălbenele, la această rețetă se adaugă 20 g ceară de albine. Se ține pe baie de aburi până când se topește ceara, amestecându-se continuu, întrucât are tendinţa de a se stratifica.

Ameliorează ulcerul varicos

Pentru ulcerul varicos, în cazuri de abcese, crăpături ale pielii, degerături, înţepături de insecte sau zona zoster, precum şi pentru rănile care se vindecă greu sunt benefice spălăturile şi compresele cu tinctură. Se spală în fiecare zi zona afectată cu o compresă stropită cu tinctură de gălbenele. Pentru a grăbi vindecarea, după două ore se îndepărtează compresa, iar pe locul afectat se aplică un unguent care conţine extract de gălbenele, ce se poate procura de la magazinele de specialitate. În cazul în care preferați să preparați acasă unguentul, iată formula: se pun 20 g plantă măcinată fin în 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasă timp de 15 zile, agitând des. După acest interval se strecoară. Se pune apoi în sticluţe de capacitate mai mică, închise perfect (în acest fel se poate păstra chiar și doi ani). Se pot lua câte zece picături o dată sau chiar o linguriţă, cu puţină apă, înainte de mese. De mare folos pentru tratamente externe se pot dovedi și cataplasmele cu gălbenele. O mână cu flori mărunţite se lasă timp de una-două ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 de grade Celsius). Se obţine o pastă de galbenele cu apă, care se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu tifon. Se lasă vreme de o oră.

„Dacă aveţi o afecţiune şi nu găsiţi un tratament adecvat care să se potrivească, încercaţi gălbenelele. Planta dă foarte rapid cele mai neaşteptate rezultate“ (Eugen Giurgiu, cercetător în domeniul plantelor medicinale)

Leac de tradiţie

Din cele mai vechi timpuri, planta se fierbea în vin și se lua contra gălbinării. Se mai punea în scalda copiilor, ca să doarmă. Decoctul se folosea contra bolilor de piele, iar ceaiul din frunze uscate la umbră se lua în ulcer, icter şi leziuni uterine.