Main menu

header

643 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Plantele adaptogene sunt considerate miraculoase pentru sănătate, fiind folosite de veacuri. În ultima perioadă, au reintrat în forță în atenția opiniei publice, grație unor calități de excepție, confirmate de numeroase studii.

Adevărate tratamente personalizate

„Adaptogenii” sunt substanțe unice, care cresc abilitatea organismului de a se adapta la factori de stres interni și externi și normalizează funcțiile metabolice. Plantele adaptogene sunt o categorie unică, vindecătoare. Poartă acest nume grație faptului că se „adaptează” la nevoile organismului, fiind în majoritatea cazurilor adevărate tratamente personalizate. Aceste plante protejează și ajută corpul să-și recapete echilibrul și să se refacă. Specialista Marcelle Pick, practician american care a ajutat mii de persoane să-și reechilibreze metabolismul cu ajutorul lor, consideră că „plantele adaptogene ajută corpul să facă față stresului”.

Moringa, în război cu Alzheimer

643 8 2Originară din Asia și Africa, moringa oleifera a fost utilizată din vechime în tratarea diferitelor boli, inclusiv a celor cardiovasculare, a tulburărilor și inflamațiilor gastrointestinale, iar cercetările recente i-au confirmat proprietățile, arată revista „Phytotherapy Research”. Moringa poate fi considerată un aliment complet: conține cantități mari de proteine, toți cei opt aminoacizi esențiali, o gamă largă de vitamine și minerale, numeroși fitonutrienți și antioxidanți redutabili în combaterea bolilor. Sub formă uscată, frunzele de moringa au proprietăți care pot fi de ajutor în lupta cu Alzheimer. Potrivit unui studiu publicat în „National Journal of Maxillofacial Surgery”, frunza de moringa conține de șapte ori mai multă vitamina C decât portocalele, mai mult calciu decât laptele, mai mult potasiu decât bananele, mai multă vitamina A decât morcovii, mai mult fier decât spanacul. Extractele din frunzele și semințele de moringa conțin compuși cu proprietăți antibacteriene, pot ajuta la menținerea unui nivel scăzut al tensiunii arteriale și colesterolului și sunt de folos pentru anularea efectelor negative ale alimentației nesănătoase asupra ficatului. Studiile au relevat impactul benefic al miezului semințelor de moringa asupra astmului bronșic. Pudra de moringa poate fi adăugată în shake-uri, smoothie, în lapte, în cerealele pentru micul dejun sau în suc, în doză zilnică de până la patru lingurițe.

Maca elimină simptomele menopauzei

643 8 3Maca este unul dintre cele mai puternice afrodiziace naturale, fiind preferata locuitorilor din America de Sud. Studii actuale îi atestă această calitate, care, de altfel, nu este singulară. Planta arată ca un păstârnac şi creşte numai la altitudini înalte, în Munţii Anzi, din Peru, unde localnicii o prepară simplu, ca pe oricare altă rădăcinoasă. Este exportată însă în alte ţări și procesată, sub formă de pudră, capsule ori tablete. Renumele i-a fost confirmat de cercetări: maca revitalizează viața sexuală și ameliorează unele dintre simptomele neplăcute ale menopauzei - depresia, anxietatea şi disfuncţiile sexuale se diminuează simțitor cu ajutorul plantei. Rădăcina de maca se găsește în magazinele naturiste cel mai des sub formă de pudră și poate fi adăugată în mâncare sau în sucuri. În timp ce, pe de o parte, consumul de maca nu este recomandat pentru copii, femei însărcinate sau persoane cu afecţiuni severe de ficat sau de rinichi, pe de altă parte, maca este totuși folosită în tratarea malnutriţiei la copiii din ţările slab dezvoltate. Pentru consumul în siguranță, care să genereze beneficiile menționate, este nevoie de consultarea unui specialist.

Busuiocul sfânt stimulează imunitatea

Busuiocul sfânt, numit și „tulsi”, este supranumit în India „elixirul tinereții”. Studiile din ultima perioadă arată că beneficiile busuiocului sfânt includ combaterea oboselii și a stresului. Planta stimulează sistemul imunitar, reglează glicemia, tensiunea și nivelul hormonal. În prezent, busuiocul sfânt este consumat mai ales sub formă de suplimente sau de ceai și se utilizează în special pentru tratarea anxietății, oboselii, hipotiroidismului. De asemenea, este eficient împotriva acneei, după cum a constatat o echipă de cercetători din Thailanda, care a inițiat un studiu pentru a determina eficiența uleiurilor esențiale de busuioc sfânt contra bacteriilor care cauzează apariția afecțiunii. Planta posedă, totodată, proprietăți impresionante antiinflamatoare și de stimulare - combate febra, durerea, stresul și protejează organe vitale.

Astragalus versus infecţii cu streptococi şi stafilococi

643 8 4Rădăcina de astragalus se folosește în medicina chineză, fiind renumită pentru capacitatea de a stimula imunitatea și de a atenua efectele stresului asupra organismului prin capacitatea de a mări producția de compuși pe care corpul îi folosește pentru a repara și a preveni de- teriorarea cauzată de stres. Astragalus acționează, totodată, ca un antitumoral, datorită conținutului său de antioxidanți ce luptă cu radicalii liberi care distrug celulele sănătoase. Mai mult, este un bun antioxidant intracelular, protejează organismul în chimioterapie, combate infecțiile cu streptococi, stafilococi, bacterii și virusuri, activează metabolismul, fiind, în același timp, și un bun protector pulmonar. Pudra de rădăcină de astragalus este disponibilă sub formă de capsule. Acestea se iau înainte de fiecare masă, într-o cantitate de trei până la nouă pastile pe zi. Este bine de știut că aceste suplimente nu se administrează copiilor mici, femeilor însărcinate sau celor care alăptează și persoanelor care prezintă febră.

Ashwagandha combate anxietatea

Folosită deseori în medicina ayurvedică, ashwagandha reglează sistemul imunitar și ameliorează anxietatea. Planta se folosește în medicina orientală de peste 2.500 de ani și are efecte imunomodulatoare, stimulând sistemul imunitar. În cadrul unui studiu recent, 87 de participanți suferinzi de anxietate au primit 300 de miligrame de ashwagandha de două ori pe zi. S-a constatat că au manifestat rezultate mult mai bune în privinta anxietății, a concentrării, precum și a reducerii stresului și oboselii față de un alt grup care a primit pastile placebo în aceleași condiții. Un alt beneficiu major al ashwagandhei este că nu prezintă reacții adverse.

Ginsengul, leac împotriva cancerului ovarian

643 8 5Ginsengul este cel mai cunoscut adaptogen, iar ginsengul asiatic (panax ginseng) este considerat cel mai puternic. S-a dovedit științific abilitatea ginsengului asiatic de a îmbunătăți performanțele mentale și de a ajuta metabolismul să facă față stresului. Acest ginseng roșu are, de asemenea, efecte antioxidante și poate reduce tensiunea în mod natural, precum și nivelul glicemiei. Studii foarte recente, efectuate de cercetătorii coreeni, sugerează că administrarea ginsengului poate să reducă riscul de boli canceroase cu până la 85%, fiind capabil să ofere un grad de protecţie faţă de cancerul ovarian, de laringe, de esofag, de stomac şi pancreatic. Totodată, ginseng pare să aibă efecte benefice asupra metabolismului glucidelor în cazul persoanelor cu diabet de tip II, la care administrarea plantei a dus la scăderea cu 20% a nivelului glucozei din sânge la testul de hiperglicemie provocată.

Schizandra crește capacitatea de răspuns rapid la stres

Fruct cu proprietăți de excepție, mai ales pentru că stimulează selectiv funcțiile organismului, ajutându-l să se adapteze fizic, psihic și imunitar la stres, schizandra crește capacitatea organismului de a răspunde rapid la efectele provocărilor mediului exterior. Schizandra este un tonic general redutabil, cu accent pe menținerea sistemului nervos, este un excelent antiseptic, puternic detoxifiant al limfei, îmbunătăţeşte activitatea glandelor suprarenale în situaţii de stres și depresii. În plus, ajută la refacerea organismului după operaţii chirurgicale, având, în același timp, și un puternic efect afrodiziac. Din schizandra se prepară o infuzie cu un gust deosebit (fructele sale au toate cele cinci arome la un loc: dulce, sărat, acru, amar și iute, de aceea se mai numește „planta cu cinci arome”): două-patru lingurițe cu fructe uscate se adaugă într-o cană cu apă clocotită. Se consumă o cană cu infuzie pe zi. De asemenea, consumul de tinctură de schizandră poate fi de ajutor pentru întărirea organismului: opt linguri cu fructe și plantă uscate și mărunțite, împreună cu 300 ml apă și 100 ml alcool alimentar se lasă la macerat 14 zile într-un loc răcoros, apoi se filtrează și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.

Maitake, „regina ciupercilor”, antioxidant dovedit

Ciuperca maitake conține proteine, aminoacizi, fibre, polizaharide, acizi grași nesaturați, vitamina C, minerale, enzime. În plus, această ciupercă - supranumită „regina ciupercilor” - are o structură complexă de polizaharide, care îi conferă o capacitate deosebită de echilibrare imunitară, diferită și superioară altor ciuperci. Iată de ce, prin conținutul său, ciuperca Maitake are o acțiune adaptogenă remarcabilă, antioxidantă și de protecție celulară. Potrivit cercetărilor încă în desfășurare pe pacienții cu cancer, o parte din ciuperca maitake, cunoscută drept „fracția MD”, are abilitatea de a suprima creșterea tumorilor. Un studiu japonez asupra acestui aspect a relevat faptul că pacienții suferind de cancere la ficat, sân și plămâni pot experimenta până la 68% îmbunătățiri ale afecțiunilor lor după ce au fost hrăniți cu extract de maitake pe o perioadă extinsă de testare, în timp ce pacienții cu cancer cerebral au experimentat ameliorări de circa 10%-20%. Raportul a concluzionat că maitake „își merită reputația de ciupercă anticancerigenă”.

Noni reduce depozitele de colesterol

Fructul noni este întrebuinţat ca aliment în ţările din Asia şi Australia, dar de beneficiile acestuia vă puteți bucura, de asemenea, consumându-l sub formă de suplimente naturiste: capsule sau sirop de noni. Ceea ce i-a adus supranumele de „fructul zeilor” este compoziția uimitoare: o serie de alcaloizi cu beneficii majore asupra sănătăţii. Ca urmare, fructul este un activator enzimatic şi un stimulator al sistemului imunitar. Fructul şi sucul redau vitalitatea întregului organism, prin proprietăţi antimicrobiene şi analgezice. Sucul de noni în mod special este foarte indicat în perioadele de stres fizic sau psihic. Mai mult, anumite substanţe din compoziţia fructului, cum ar fi acubina, rubiadina şi alazarina, sunt antibiotice naturale. De aceea, noni se foloseşte în Asia pentru tratarea gastroenteritelor bacteriene produse de infecţiile cu E.coli sau salmonella. Totodată, fructul conţine un fitosterol vegetal cu acţiune hipocolesterolemiantă, care reduce depozitele de colesterol de la nivelul vaselor sangvine. Noni se găsește și în farmaciile naturiste din România.

Conceptul de „adaptogen“ a fost elaborat în anul 1947, de un farmacist rus, N.V. Lazarev

Lemnul-dulce opreşte mutaţiile la nivelul ADN

Rădăcina de lemn-dulce poate mări energia și rezistența, stimulează sistemul imunitar și protejează organismul. Prin certe proprietăți antioxidante, lemnul-dulce este considerat o plantă adaptogenă, remarcându-se în special faptul că flavonoizii pe care îi conține inhibă proliferarea candidozei. În acest fel, planta a intrat puternic în atenția lumii medicale. Astfel, prin extinderea cercetărilor, s-a admis, inclusiv de „American Cancer Society”, faptul că anumiți compuși din lemnul-dulce opresc mutațiile la nivelul ADN, reducând formațiunile tumorale.

Proprietățile plantelor adaptogene au devenit o adevărată ramură științifică pentru studiul remediilor care pot crește rezistența organismului la factorii de stres

Rhodiola previne îmbătrânirea

643 8 6Rhodiola (rhodiola rosea) sau rădăcina aurie este un adaptogen puternic, care a constituit subiectul multor cercetări. Rhodiola atenuează oboseala mentală cauzată de stres și pe cea fizică. A fost folosită în Rusia de cosmonauți, sportivi și de personal din armată. Ani de studii au început să dezvăluie mecanismele datorită cărora această plantă acționează ca un adaptogen. Rhodiola conține un compus care combate anxietatea și previne îmbătrânirea, mărind nivelul de proteine rezistente la oxidare. Cercetările au arătat că planta reface tiparele normale de alimentație și somn după stres, combate oboseala mentală și fizică, protejând contra stresului termic, a radiației și a expunerii la substanțe toxice. Cercetări de dată recentă au relevat faptul că planta ajută, de asemenea, la scăderea în greutate.