Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Rădăcina de valeriană (odoleană) este planta cu cel mai puternic efect de calmare şi relaxare a sistemului nervos. Combate eficient insomniile rebele şi induce o stare de liniştire a întregului organism. Se poate prepara un ceai slab de rădăcină de valeriană, mărunţită bine, apoi infuzată cu o cană cu apă clocotită. Se lasă zece minute, apoi se îndulceşte. Ceaiul se consumă călduţ seara, înainte de culcare.

Pentru combaterea stărilor de neurastenie este recomandată cura combinată cu grâu încolţit şi suc de orz verde. Excelent remediu în tratarea nevrozelor este gemul de valeriană cu miere. Mod de preparare: rădăcina de valeriană se pisează într-o piuliţă sau mojar. Se ia o linguriţă din praful obţinut, se pune într-un pahar, se adaugă o lingură cu miere şi se amestecă până la omogenizare. Are acţiune calmantă şi este util şi pentru tratarea insomniilor, asteniilor nervoase, supraexcitabilităţii sexuale, după şocuri emotive.

Ceaiuri excepţionale

Următoarele ceaiuri propuse de noi vă vor fi de mare folos în tratamentul nevrozelor. Pentru prima reţetă aveţi nevoie de un gram cu flori de gălbenele, cinci grame conuri de hamei, 10 grame frunze de rozmarin şi de mentă, 20 de grame de zmeur, lămâiţă, sunătoare sau mur şi 30 de grame de rădăcină de valeriană. Se pun patru linguriţe din acest amestec la 600 ml de apă, se prepară o infuzie şi se beau trei-patru căni pe zi.
Urzica, în combinaţie cu muşeţel şi cimbru, este de un real ajutor în lupta contra nevrozelor. Mod de preparare: 30 grame de urzică, 30 grame de muşeţel, 30 grame de cimbru, 20 grame de păducel,  40 grame de roiniţă, 30 grame de coada-şoricelului, 30 grame de arnică, 20 grame de sunătoare, 20 grame de salvie, 15 grame de frunze de mur, 15 grame de flori de hamei, 30 grame de coada-calului şi 20 grame de mentă. Se pun trei-patru linguri din acest amestec la un litru de apă clocotită şi se acoperă imediat cu un capac. După 30 de minute, ceaiul se strecoară şi se bea îndulcit cu miere pe parcursul întregii zile.