Main menu

header

cotnari wide

643 6 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Plăcut mirositor și un excelent energizant, uleiul esențial de portocală dulce are numeroase întrebuințări atât interne, cât și externe.

Reglează metabolismul lipidelor

Potrivit literaturii de specialitate, uleiul esențial de portocale este mult mai mult decât un concentrat cu miros plăcut, dedicat schimbării aromei ambientale. Unul dintre cele mai importante roluri este acela de detoxificare a organismului și de întărire a sistemului imunitar. Reglând metabolismul lipidelor din organism, este de mare ajutor ficatului și procesului de eliminare a toxinelor. Mai mult, prin capacitatea de stimulare a sistemului limfatic reglează volumul de apă din corp. De asemenea, pentru afecțiuni digestive cum sunt arsurile la stomac sau refluxul gastroesofagian se pot pune una-două picături de ulei esențial de portocale într-un sfert de cană cu apă sau ceai, cu efecte rapide și benefice. Totodată, acest ulei poate fi folosit și în preparate de bucătărie, în loc de esență sau de coajă de portocală, obținându-se astfel concomitent și beneficiile menționate.

Remediu pentru pielea îngroşată şi deteriorată a tălpilor picioarelor

643 6 2Folosit cu mare atenție la dozaj, nu mai mult de una-două picături, uleiul esențial de portocale este eficient împotriva unor inflamații cum sunt varicele sau hemoroizii. De asemenea, se poate folosi cu bune rezultate în anorexie și pentru stimularea poftei de mâncare a copiilor. Un alt beneficiu major al uleiului esențial de portocale este acțiunea asupra constipației, pe care o combate cu succes. În plan extern, se poate folosi ca exfoliant eficient al pielii (împreună cu o linguriță cu zahăr și cu câteva picături de apă) sau ca remediu împotriva pielii îngroșate și deteriorate a tălpilor picioarelor, picurat în apa de înmuiat.

Calmează crampele stomacale

Uleiul esențial de portocale este un bun antiinflamator. Ca urmare, are efecte benefice directe asupra durerilor asociate nevralgiilor sau răcelilor. De asemenea, poate fi folosit şi pentru tratarea efectelor adverse ale antibioticelor sau pentru combaterea intoxicaţiilor. Se poate consuma diluat în apă sau în ceai, maximum două picături la 250 ml apă. Grație calităților diuretice, uleiul esențial de portocale calmează crampele stomacale, combate acumularea gazelor intestinale, restabilind echili- brul sistemului digestiv. În plus, este un bun sedativ natural şi, comparativ cu medicamentaţia, nu dăunează sănătăţii inimii sau a celorlalte organe interne dacă se foloseşte un timp îndelungat. Pentru a obţine un litru de ulei esenţial de portocale sunt necesare circa 200-300 de kilograme de fructe. Uleiul se obține prin presarea acestora la rece, concentrând astfel numeroasele calități ale citricelor. Este renumit pentru capacitatea de a opri dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii şi pentru rolul calmant. Ca urmare, în industria cosmetică, uleiul esenţial de portocale face parte din rețete de creme de corp şi geluri antirid. Mai mult, datorită acelorași calități antiseptice poate fi utilizat pentru vindecarea și cicatrizarea rănilor, aplicat direct pe locul afectat, diluat în puțină apă.

Influențe energetice pozitive

Uleiul esențial de portocale este recunoscut pentru capacitatea de a elimina negativitatea din gândire și de a reface aura. Prin utilizarea acestui ulei, corpul astral beneficiază de eliminarea reziduurilor mentale acumulate în timpul nopții. Portocala induce un sentiment înălțător și calmant și, ca urmare, uleiul ajută la ameliorarea obsesiilor. Uleiul esențial aplicat pe plexul solar ajută la repararea câmpului energetic. Masați uleiul pe corp, în special în zona splinei, ori de câte ori simțiți o scurgere a energiei. La nivel energetic, portocala purifică vibrațiile emoționale foarte încărcate care rămân în spațiile fizice după ce un eveniment a trecut. Pulverizați ulei esențial de portocale, după o eliberare a emoției, în domeniul energetic al muncii sau al spațiului de locuit. Ungerea încheieturii mâinilor cu acest ulei induce un sentiment calmant, ca și picurarea unei mici cantități în apa de baie.

În timpul verii nu se folosește uleiul esențial de portocale întins pe piele dacă ieșiți la soare, întrucât sensibilizează pielea și pot apărea pete maronii

Ceaiul din coji, cocteil de vitamine

Dacă vă doriți un ceai aromat şi în acelaşi timp sănătos, cel din coji de portocală este foarte indicat, fiind o băutură delicioasă, dar nu numai atât: prin conținutul de vitamina C contribuie la menținerea unei bune stări de sănătate. De altfel, cojile de portocală sunt folosite cu scop medicinal de mulţi ani, întrucât conțin vitamina B1, acid folic, betacaroten şi aldehide, toate cu aport important în buna funcționare a metabolismului. Ceaiul din coji de portocală se face din bucăți de coji uscate adăugate într-o cană cu apă clocotită. Se lasă să infuzeze 10-15 minute, apoi se îndepărtează cojile și se consumă.